Инфлацията в Турция вероятно ще достигне 40% през 2022 година.

...
Инфлацията в Турция вероятно ще достигне 40% през 2022 година.
Коментари Харесай

Турция ще посрещне 40% ръст на инфлацията през 2022-а

Инфлацията в Турция евентуално ще доближи 40% през 2022 година. Това предвижда финансовият министър Нуреддин Небати във връзка с потребителските цени през тази година, представен от Bloomberg. По думите му растежът на цените сигурно ще е над 30% до края на годината.

Миналата година инфлацията в Турция доближи рекордни стойности за последните 19 години - 36,1% през декември. Очакванията за инфлацията през 2022 година на Централната банка на Турция варират от 21,3% до 25,3% от 21,39%. Някои банки на Уолстрийт обаче предвиждат, че миналогодишната валутна рецесия може да тласне инфлацията над 50%.

Сред аргументите за скока в цените беше фактът, че централната банка на Турция намали лихвените проценти с 500 базисни пункта - това бе подредено от президента Ердоган, съгласно който по-ниските ставки ще задържат потребителските цени и ще подтикват растежа на стопанската система.

Според финансовите наблюдаващи обаче, причина за обезценяването на лирата е държавната политика да се поддържа невисок лихвен %. Ердоган счита високите лихви за отрова и е уверен, че посредством ниския лихвен % и евтината лира обезпечава на турските експортни артикули конкурентно преимущество по интернационалните пазари, писа deutsche welle неотдавна.

Обезценяването на лирата и по-високите цени на силата в международен мащаб също бяха измежду най-големите мотори на инфлацията.

Турската валута загуби към половината от цената за интервал от три месеца, след което държавното управление вкара незабавни ограничения през декември - стратегия за компенсиране на притежателите на лири при огромни спадове на валутата.

Централната банка на Турция също по този начин даде обещание тласъци за компании, които обръщат сметки в задгранична валута.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР