Инфлацията в Турция леко се забави през ноември за първи

...
Инфлацията в Турция леко се забави през ноември за първи
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция за първи път се забавя

Инфлацията в Турция леко се забави през ноември за първи път от май 2021 година, оповестява „ Франс прес “, базирайки се на формалните данни.

По данни на държавната статистическа организация TUIK темпът се забави до 84,39% по отношение на 85,51% през октомври. Инфлацията в Турция непрестанно се покачва, откогато доближи най-ниското си равнище от 16,6% през май предходната година.

„ Скоро ще станем очевидци на бързото намаление на инфлацията и дружно ще забележим, че подлите сюжети, построени върху тази неволя, са раздрани и изхвърлени “, сподели той.

Правителството на Ердоган упреква външни фактори за инфлацията, като скока на цените на храните и силата в международен мащаб, породен от съветската инвазия в Украйна.

Миналия месец Турската централна банка разгласи, че ще понижи лихвените си проценти със 150 базисни пункта и ще търси различни принадлежности за поддръжка за ограничение на инфлацията.

Независими икономисти обаче настояват, че процентът е повече от два пъти по-висок.

Съгласно авторитетно месечно изследване, оповестено от самостоятелни икономисти от турския проучвателен институт ENAG, годишният ритъм на нарастване на потребителските цени е достигнал 170,70% през ноември.

През уикенда президентът Реджеп Тайип Ердоган предвижда, че покачването на потребителските цени скоро ще се забави.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР