Инфлацията в страната се ускорява от 2% на годишна база

...
Коментари Харесай

Растежът на цените се ускорява до 2.5% през май основно заради горива и олио

Инфлацията в страната се форсира от 2% на годишна база през април до 2.5% през май, демонстрират последните данни на националната статистика. Големите мотори са забележими от месеци - растящите цени на горивата и на някои храни. Възстановяват се и цените в развлекателния и културния бранш.

На месечна база обаче приблизително нарастването на цените е минимално - едвам 0.1%, като с най-голяма тежест са по-високите цени на някои храни като скотски и растителни масла и мазнини (които нарастват с 4%) и плодове (нагоре с 8.3%). Фактор е и нарастването с 5.2% на цената на природния газ, а с негативен принос към общата инфлация са пакетните услуги за отмора, където цените понижават с 3.5% по отношение на април.

Европейският Хармонизиран показател на потребителските цени (ХИПЦ) също се форсира леко - от 2% на 2.3%, само че той също демонстрира минимално приблизително нарастване на цените на месечна база.
Горива, олио и развлечения
Едно от най-видимите покачвания на цени през последната година е това при животинските и растителните масла и мазнини - през май те са с 23.9% над равнището си през същия интервал на предходната година. Тук евентуално е забележителното повишаване през последните месеци на разнообразни типове олио (малко повече от половината от стоките в групата) с растителен генезис като слънчогледово, палмово, соя и други. Причината - слаба годишна продукция на главните експортни пазари и растящо търсене - както от елементарни консуматори, по този начин и от производители на биодизел. Според прогнозите на интернационалните организации като Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие затегнатите условия на пазара ще продължат и следващата година - въпреки че упованията са предлагането да се възвърне гладко, нарастването на търсенето ще е по-силно, съдейки по последни отчети от средата на тази година.

Друг огромен мотор на общата инфлация в страната идва от превоза и той е резултат от повишаването на горивата за коли - тук цените през май са с 21.7% над равнищата си отпреди година и евентуално ще продължат да се повишават поради растежа на цената на петрола на интернационалните пазари. Той е и един от факторите за ускорението на годишната инфлация при природния газ, където цената през май е с 23.6% над миналогодишното си равнище.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР