Инфлацията в САЩ остана висока през април, но се забави

...
Инфлацията в САЩ остана висока през април, но се забави
Коментари Харесай

Леко забавяне на инфлацията в САЩ през април

Инфлацията в Съединени американски щати остана висока през април, само че се забави спрямо март, съобщи Си Ен Би Си.

Индексът на потребителските цени е повишен с 8,3% на годишна база през април, което е над прогнозата на Dow Jones за нарастване от 8,1%. Нивото обаче съставлява леко закъснение спрямо пика от 8,5% през март, който беше най-високият от лятото на 1982 година

На месечна база покачването през април е 0,3%, като през март бе регистриран растеж от 1,2%.

При главната инфлация, която не включва волатилните цени на храните и на силата, се следи покачване от 6,2% на годишна база и 0,6% на месечна.

Инфлацията е най-голяма опасност за възобновяване на стопанската система на Съединени американски щати от пандемията от COVID-19. Покачващите се цени на горивата и на питателните артикули са главния проблем, само че инфлацията към този момент визира съществено и други браншове, в това число продажбите на жилища и коли.

Федералният запас на Съединени американски щати адресира казуса с две нараствания на лихвите от началото на годината, като упованията са за още няколко сходни покачвания.

Водеща роя за високата инфлация още веднъж имат цените на силата, които се покачиха с 30,3% на годишна база, само че записаха спад от 2,7% на месечна база.

Цените на храните се покачиха с 0,9% на месечна и 9,4% на годишна база.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР