Инфлацията в САЩ, измерена чрез потребителските разходи, се е увеличила

...
Инфлацията в САЩ, измерена чрез потребителските разходи, се е увеличила
Коментари Харесай

Любимият измерител на Фед показва добри данни за инфлацията в САЩ

Инфлацията в Съединени американски щати, измерена посредством потребителските разноски, се е нараснала в сходство с упованията през октомври. Това евентуално ще даде на Федералния запас повече тласъци да поддържа лихвените проценти постоянни и да стартира да ги понижава през 2024 година, показва CNBC.

Индексът на цените на персоналните потребителски разноски, без цените на храните и силата, се е повишил с 0,2% за месеца и с 3,5% на годишна база, заяви Министерството на търговията на Съединени американски щати. И двете цифри са в сходство с прогнозите на Dow Jones.

Общата инфлация, включваща категориите храни и сила, е без смяна през месеца и отбелязва 3% растеж за 12-месечния интервал, демонстрират още данните. Цените на силата са паднали с 2,6% на месечна база, тези на храните са се повишили с 0,2%.

Цените на стоките означават спад от 0,3%, до момента в който тези на услугите се покачват с 0,2%, водени от интернационалните пътувания и опазването на здравето.

Личните приходи и разноските са се повишили с 0,2% за месеца, което също дава отговор на прогнозите и демонстрира, че потребителите са в крайник с инфлацията.

Докато обществеността следи по-отблизо показателя на потребителските цени на Министерството на труда като мярка за инфлацията, Фед избира показателя на цените на персоналните потребителски разноски. Първата мярка преглежда най-вече цените на стоките и услугите, до момента в който втората се концентрира върху това, което хората фактически харчат.

Според други стопански вести от четвъртък седмичните молби за безработица са нарастнали до 218 000, което е нарастване със 7 000 по отношение на предходния интервал, въпреки и малко под прогнозата за 220 000. Въпреки това настоящите молби, които се движат една седмица по-назад, са скочили до 1,93 милиона, нарастване от 86 000 и най-високото равнище от 27 ноември 2021 година, заяви още Министерството на труда на Съединени американски щати.

Пазарите към този момент оцениха високо вероятността Фед да е завършил с повишението на лихвените проценти, като данните за инфлацията, дружно със сигналите за разхлабване на пазара на труда, биха могли да затвърдят тази позиция.

След 11 покачвания от март 2022 година насам, Федералният запас на Съединени американски щати остави лихвите постоянни на последните си две срещи в диапазона сред 5,25%-5,5%, което е най-високото им равнище от повече от 22 години.

Повечето централни банкери в последно време разясняват, че в този момент са удовлетворени да следят въздействието на предходните нараствания, които си проправят път в стопанската система.

Докладът за инфлацията в Съединени американски щати идва в същия ден, в който пристигнаха и обнадеждаващи вести от еврозоната.

Общата инфлация там пада до 2,4% на 12-месечна база, макар че базисната, която изключва храни, сила и тютюневи произведения, към момента е 3,6%. Подобно на Фед, Европейската централна банка цели 2% като здравословно равнище на инфлация.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР