Инфлацията в Съединените щати е най-висока за последните почти четири

...
Инфлацията в Съединените щати е най-висока за последните почти четири
Коментари Харесай

Инфлационната хватка се затяга

Инфлацията в Съединените щати е най-висока за последните съвсем четири десетилетия. Все повече икономисти чакат покачване на цените в Япония. Растящите енергийни разноски притискат европейските семейства.

Според оповестените на 14 янури предварителни данни, Брутният вътрешен продукт на Германия се е повишил с 2.7% през 2021-а, само че към момента е с 2% под предпандемичното си ниво от 2019-а. И, което е по-важно, годишният растеж прикрива икономическия спад на европейския мотор през четвъртото тримесечие по отношение на третото - сериозна причина за поредна техническа криза.

Какво демонстрират последните събития в световното стопанство?

Съединени американски щати

Потребителските цени евентуално ще продължат нагоре откакто през предходната година скочиха най-мощно за последните съвсем 40 години. С което ще натоварят в допълнение американците и ще усилят натиска върху Федералния запас да затегне паричната политика. Миналогодишното покачване на потребителските цени в Щатите се дължи главно на високата инфлация на стоките. Базовият ценови показател, от който са изключени храните и силата, е повишен с 10.7% - най-големият 12-месечен скок от 1975-а.  

Доверието на американските консуматори се намали при започване на януари по-сериозно от прогнозите вследствие на трупащите се опасения от препускащата инфлация и от бързото разпространяване на вид " омикрон " на COVID-19. Американците чакат цените да се покачват приблизително с 3.1% годишно през идващите пет-десет години - най-вече от 2011-а. 

Щатските ипотечни лихви, които следват скока на доходността на базовите десетгодишни държавни бумаги, вървят нагоре три следващи седмици и са най-високи от съвсем две години насам. Налице са съществени белези, че този напредък ще продължи, натоварвайки допълнително купувачите на жилища, разрешили си сходни придобивки. 

Европа

Раздуващите се енергийни разноски оказват сериозен напън върху европейските консуматори, които жадуват за отдих след двете години битие в изискванията на пандемия, карантини и страхове за работните места. Финансовият товар въздейства отрицателно на съществено разтревожените от цените семейства, които са все по-малко склонни към разточителства, демонстрира проучване на Европейската комисия.

Германия върви към втора техническа криза от изухването на пандемията откакто появяването на " омикрон " още веднъж удря спирачки на стопанската система, обременена от пробиви в доставките и от най-високата инфлация за последните три десетилетия.   

Във Франция президентът Еманюел Макрон се приготвя за сериозна борба за втори петгодишен мандат на изборите през април, с цел да продължи започнатите стопански промени на френското стопанство. 

Азия

Инфлационните упования на японските семейства са достигнали най-високата си точка от 13 години насам, показвайки по какъв начин по-скъпата сила въздейства на персоналните настройки, макар че ценовият растеж остава надалеч под целевото ниво на " Бенк ъф Джъпен ".

Развиващите се пазари

В Бразилия потребителските цени са се нараснали с близо 10% през предходната година, макар напъните на централната банка да върне инфлацията покрай целевата й стойност. 

Накъде върви светът?

Появата на нови разновидности на ковид, намаляващата парична поддръжка и продължаващите проблеми в снабдителните вериги вещаят по-сериозно от предстоящото изстудяване на световната стопанска система през 2022-а, предизвестява Световната банка. 

Складовите ресурси от метали, в това число алуминий и никел, които следи най-голямата борса на първични материали, са намалели за следващ път, което провокира опасения за по-ограничени доставки, провокирали покачване на цените. Поизчерпаните складови наличия съживява паниките за предстоящ дефицит на жизненоважни материали за производството и за прехода към зелена сила. 

Централните банки на Румъния и на Южна Корея покачиха с по 25 базови пункта лихвените си проценти, следвайки образеца на сътрудниците си от Южна Америка и Източна Европа да употребяват първите си за новата година публични заседания за нарастване на лихвените разноски и преодоляване на инфлационния растеж. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР