Инфлацията в Германия се понижи за втори пореден месец през

...
Инфлацията в Германия се понижи за втори пореден месец през
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия се забавя до 9,6 процента

Инфлацията в Германия се намали за втори следващ месец през декември и с повече от предстоящото , което ускори очакванията , че най-лошото от рецесията с разноските за живот може скоро да завърши , написа " Политико ".

Потребителските цени в Германия са се повишили с 9,6%, забавяйки се от 11,3% през ноември, демонстрират предварителните данни, оповестени от немската статистическа работа във вторник. Като цяло анализаторите чакаха по-умерен спад .

Измерена в национални условия и нехармонизирани условия за съпоставяне с други държави-членки на еврозоната, немската инфлация се намали до 8,6 % от 10 % през ноември.

През цялата година инфлацията се прави оценка на 8,7% над междинната за миналата година, отбелязвайки най-рязкото нарастване в историята .

Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел очакваше забележителен спад в общата инфлация, защото държавните дотации за ограничение на цените на газа влизат в действие . Въпреки това институцията предизвести, че инфлацията евентуално ще остане над три пъти над задачата за ценова непоклатимост от 2 % на Европейската централна банка през 2023 година, преди да спадне по-значително през 2024 година

" Спадът на инфлацията в края на годината се дължи основно на три фактора ", сподели икономистът от ZEW Фридрих Хайнеман, цитирайки държавните дотации, по-ниските цени на петрола и повишаването на еврото , което направи вноса в еврозоната по-евтин. Той обаче също по този начин предизвести, че връщането към ценова непоклатимост през тази година остава непостижимо.

Прогнозите за инфлацията в еврозоната ще бъдат оповестени в петък, като изследване на " Ройтерс " измежду анализатори сочи спад до 9,7 % от 10,1 % през ноември.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард обаче предизвести, че цените може още веднъж да скочат нагоре през януари и февруари. Това е времето, когато предходните скокове в цените на силата се чака да доближат равнището на дребно, преди да паднат по-трайно.
 Протести в Германия поради разширение на въглищна мина, което ще
Протести в Германия поради разширение на въглищна мина, което ще " изяде " цяло село

Добивът на въглища в региона се удължава най-малко до 2030 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР