Инфлацията в еврозоната се повиши до 7,5% през март, достигайки

...
Инфлацията в еврозоната се повиши до 7,5% през март, достигайки
Коментари Харесай

Има ли риск от стагфлация в еврозоната?

Инфлацията в еврозоната се увеличи до 7,5% през март, достигайки нов връх, като остават месеци преди да доближи своя връх , предават от.

Наблюдава се растеж на потребителските цени в 19-те страни, споделящи еврото, тъй като войната в Украйна и глобите против Русия изтласкаха цените на горивата и природния газ до рекордно високи равнища.

Въпреки че енергетиката беше основният провинен за това, инфлацията в цените на храните, услугите и стоките за дълготрайна приложимост надвиши задачата на ЕЦБ от 2% - още едно доказателство, че растежът на цените е все по-голям и не е просто отражение на скъпия нефт.

Базисните цени се усилиха, повишавайки риска високата инфлация да се утвърди, като връщането обратно би било мъчно.

Инфлацията , изключвайки цените на храните и горивата, следена от близко от ЕЦБ, набъбна до 3,2%, като, в случай че изключим алкохола и тютюневите произведения, цифрата е 3,0%.

Всичко това слага ЕЦБ пред сложна политическа алтернатива.

Основната ѝ задача е да накара инфлацията да доближи до 2%, само че стягането на политиката в този момент би рискувало да срине стопанска система, която към този момент се клати от последствията от войната в Украйна и продължаващото влияние на пандемията COVID-19 .

ЕЦБ прави оценка, че растежът през първото тримесечие е бил позитивен, до момента в който през второто тримесечие растежът ще бъде съвсем нулев, защото високите цени на силата понижават потреблението и вредят на корпоративните вложения .

Това допуска, че еврозоната е покрай положение на стагфлация, където бързата инфлация е съчетана със застоял напредък.

Високите цени на силата обичайно са спънка за растежа и по този метод в действителност ще натежат върху инфлацията, откакто непосредственият скок премине, повишавайки риска по-късно растежът на цените да падне под задачата.

Но ЕЦБ мъчно може да пренебрегва високата инфлация , изключително откакто споделя, че пикът ще пристигна след три-четири месеца .

Пазарът на труда в еврозоната е най-тесният от десетилетия , тъй че инфлацията в региона на заплатите, причина за трайна потребителска инфлация, към този момент е в развой на подготовка. А бездействието на ЕЦБ също би засилило упованията за инфлацията, което евентуално ще направи растежа на цените по-постоянен.

ЕЦБ подцени растежа на цените през миналата година, тъй че доверието към нея понижава.

Вероятният компромис ще бъде банката да затегне паричната политика тази година , само че с дребни стъпки.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР