Инфлацията в Европа вероятно достига своя пик през тези седмици,

...
Инфлацията в Европа вероятно достига своя пик през тези седмици,
Коментари Харесай

Инфлацията достига своя пик и ще започне да намалява -

Инфлацията в Европа евентуално доближава своя пик през тези седмици, през третото тримесечие от годината, и ще стартира да понижава през последните три месеца от годината, предвижда еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони в изявление за " Евронюз ", оповестено от " Евронюз България ".

" Намираме се към този момент в бурни води. 24 февруари (началото на войната в Украйна - бел. ред.) промени играта освен за геополитиката, за мира, за жертвите в Украйна, само че и за нашата стопанска система. Сега към момента имаме умерено равнище на напредък. Прогнозираме, че тази година ще имаме напредък от 2.7%, който ще спадне до 1.5% през идната година ", споделя еврокомисарят.

В Европейска комисия работят по главен сюжет, при който инфлацията доближава своя пик през тези седмици, ще доближи своя връх през третото тримесечие на тази година и по-късно постепенно ще стартира да понижава през последното тримесечие на годината.

" Годишната цифра е 7.6% за тази и 4% за идната година. Това е главният сюжет. Той допуска, че енергийните доставки ще останат почти такива, каквито са сега. Но в случай че имаме цялостно прекъсване на доставките на газ от Русия, ще преминем в по-неблагоприятна действителност ", предизвестява Джентилони.

За да се смекчи резултатът от най-лошите сюжети, той предлага:

- първо, зимата да стартира с задоволително запаси от газ;

- второ, диверсификация, подмяна на съветските нефт и газ с нефт и газ от други източници;

- трето, " би трябвало да смекчим въздействието на цените на силата и високата инфлация, изключително за по-уязвимите семейства ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР