Инфлацията в енергийния сектор в ЕС достига около 15% на

...
Коментари Харесай

Как да печелим от скъпия ток

Инфлацията в енергийния бранш в Европейски Съюз доближава към 15% на годишна база през август по данни на Евростат. Очакванията са сметките за тока да продължат да порастват - както поради повишаването на природния газ, по този начин и заради желанието на Европейски Съюз да понижи фрапантно нездравословните излъчвания от континентa. Един от методите, които употребява Европейски Съюз, с цел да принуди фирмите да бъдат по-отговорни по отношение на природата, е системата за търговия с нездравословни излъчвания (Emissions Trading System) - по-скъпите квоти вършат потреблението на фосилни горива стопански неизгодно. Съюзът започва първата система за търговия с въглеродни излъчвания през 2005 година

Целта на Европейски Съюз в началото е да ограничи замърсяването от енергийния бранш, въпреки по-късно обсегът й да се уголемява с повече браншове на промишлеността като производители на стомана и химически фабрики. През годините страните по света следват образеца на Европейски Съюз, като сходни системи има в Съединени американски щати, Австралия, Китай, Индия и доста други. В момента ETS е вторият по величина пазар на въглерод в света (след Китай).
Очаква се цените да се покачат
Една от задачите на Европейската зелена договорка на Европейски Съюз е да се реализира въглеродно неутрална стопанска система до 2050 година, което съгласно учените ще ограничи световното стопляне до 1.5 градуса по Целзий. Въглеродните квоти са " решаващи " за постигането на тези цели. През юли 2021 година Европейската комисия предложи по-амбициозни проекти съкращения на замърсяването, в това число законодателство за понижаване на предлагането на CO2 квоти и прибавяне на морски излъчвания към схемата.

Теорията е, че в случай че квотите за въглерод се понижат, цените им ще се покачат. По-високите цени ще подтикват замърсителите да се декарбонизират по-бързо. Освен това, в случай че по някаква причина цените на въглерода паднат прекомерно ниско, Европейски Съюз може да понижи квотите. Така че въглеродът има " ценова поддръжка " от Европейски Съюз.
Всичко това прави CO2 излъчванията привлекателна инвестиция.
През септември 2021 година референтната цена на въглерода в Европейски Съюз мина границата от 60 евро на звук, абсолютният връх от основаването на квотите през 2005 година Въпреки това мнозина считат, че цените към момента могат да се покачат. Royal Dutch Shell пресмята, че цените би трябвало да бъдат над 200 $ на звук до 2050 година, с цел да може Европейски Съюз да доближи въглеродна индиферентност. Прогнозата на BP допуска 100 $ на звук от 2030 година

Все повече вложители се включват в търговията с въглеродни заеми. Според WisdomTree, американска фондова компания, вложителите в квоти за излъчвания на въглерод могат да се възползват от окачваното покачване в цените, както и да вливат спомагателна ликвидност в системата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР