Инфлацията в България ще продължи да бъде на високо ниво

...
Инфлацията в България ще продължи да бъде на високо ниво
Коментари Харесай

Fitch Ratings: Инфлацията в България ще нарасне до най-високото си ниво от 14 г. насам

Инфлацията в България ще продължи да бъде на високо равнище и през актуалната 2022 година, предвижда интернационалната кредитна организация Fitch Ratings. Според организацията, средногодишната инфлация у нас ще се увеличи до 5.2% през актуалната 2022 година, което ще бъде най-високия ритъм на напредък от 2008 година насам, което съставлява 14-годишен връх. Поскъпването на цените ще се движи от по-високите цени на суровините и в по-малка степен заради напън от страна на вътрешното търсене, написа в известието, оповестено на уеб страницата на Министерство на финансите.

Според данните на националния статистически институт, средногодишната инфлация в страната възлиза на 3.3% към края на месец декември 2021 година, а измерена съгласно хармонизирания показател на потребителските цени, които се употребява от европейската статистическа работа Евростат, средногодишната инфлация в България доближава 2.8% към края на последния месец на предходната година. Годишната инфлация, съгласно показателя на потребителските цени, у нас към декември е 7.8%, което е най-високото равнище от 13 години насам.

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута ‘BBB’ с позитивна вероятност, показват от институцията.
Инфлация: От 13 години насам не е било толкоз скъпо
Поскъпването на артикули и услуги ни върна 13 години обратно. Годишната инфлация набъбна до 7.8% към края на декември предходната година, сочат...
Прочети повече
Рейтингът на страната отразява салдото сред стабилната външна и фискална позиция, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет, от една страна, и релативно по-слабия евентуален напредък, спрямо страни със подобен рейтинг, дължащ се отчасти на неподходящите демографски развития, които биха могли да утежнят обществените финанси в дълготраен проект. Анализаторите от Fitch Ratings регистрират също намаляване на знаците за ръководство под медианата за страните със подобен рейтинг, в резултат на утежняването на успеваемостта на държавното управление и контрола върху корупцията преди 2021 година.

Положителната вероятност отразява проектите на страната ни за участие в еврозоната. Според Fitch Ratings, отрицателните опасности в кратковременен проект, свързани с пандемията, са отслабнали и се компенсират от предстоящите обилни финансови запаси от Европейски Съюз и ангажираността към поддържането на макроикономическа и фискална непоклатимост (допълнително подкрепени от включването на българския лев към Валутния механизъм II).

Fitch Ratings смятат, че образуването на съдружното държавно управление през декември 2021 година е понижило доста политическата неустановеност, след поредицата неубедителни избори през предходната година. Анализаторите регистрират, че съдружните партии са заложили цялостна стратегия за битка с корупцията и за възстановяване на върховенството на закона, като в същото време са дали обещание нарастване на вложенията и по-ефективни обществени разноски. Правителството е удостоверило задачата за приемане на еврото до 2024 година, продължавайки дългогодишната благоразумна фискална политика и положително макроикономическо ръководство.

Очакванията на Fitch Ratings за икономическия напредък на България остават удобни през идващите години, подкрепени от забележителните средства от Европейски Съюз (които в интервала 2022-2027 година са оценени на 36 % от Брутният вътрешен продукт за 2021 г.). Реалният напредък на Брутният вътрешен продукт е плануван да доближи 3.7 % през 2022 година и да се форсира до 4.5 % през 2023 година
Европейска комисия: Инфлацията в България понижава чак през 2023 година
Инфлацията в България ще продължи да се покачва, както през актуалната, по този начин и през идната година, като спад може да се чака чак...
Прочети повече
Националният проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) се чака да бъде утвърден през идващите месеци, а приемането на първите средства по него – евентуално доникъде 2022 година Fitch Ratings означават предизвикването пред страната, обвързвано с ефикасното осъществяването на Плана, само че при всички случаи правят оценка, че средствата по НПВУ, в композиция с други капиталови стратегии на държавното управление, ще допринесат за повишение на дълготрайните вероятности пред растежа и евентуалното закъснение на спада на популацията.

С изразенaта от управляващите подготвеност за присъединение към еврозоната, фокусът е подложен върху осъществяването на последващите задължения след присъединението към ВМ II и покриването на критериите за конвергенция. Като цяло Fitch правят оценка, че участието в еврозоната ще поддържа дълготрайния рейтинг на България и правят оценка, че той може да се увеличи с две стъпки в интервала сред присъединението към ВМ II и въвеждането на еврото.

Рейтинговата организация прави оценка бюджетния недостиг на 3.8 % от Брутният вътрешен продукт през 2021 година, което е по-благоприятно по отношение на предходните им упования, в резултат на високия напредък на приходите. Очакванията са дефицитът да се свие до 3 % през 2023 година, от 4.6 % през 2022 година В сходство, отношението дълг/БВП ще нарасне до 30 %, само че ще остане доста под медиана за страните със подобен рейтинг (60.3 %). Банковият бранш на страната е оценен като ликвиден и добре капитализиран.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, са прогрес към присъединението към еврозоната и повишение на капацитета за напредък на стопанската система. Фактори, които биха могли да доведат до намаление на рейтинга, са доста закъснение в процеса на присъединение към еврозоната; дълготрайно повишаване на обществения дълг; материализиране на условни отговорности в салдото на държавния бюджет или по-слаби вероятности за напредък.

Още:

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР