Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в

...
Инфлацията в България остава доста над референтната ѝ стойност в
Коментари Харесай

Доклада за конвергенцията 2024 г. на ЕЦБ: Инфлацията в България e доста над референтната стойност в еврозоната

Инфлацията в България остава много над референтната ѝ стойност в еврозоната, до момента в който бюджетният недостиг и държавният дълг са под референтните равнища. Българското законодателство е съвместимо с Договорите и Устава на Европейска система на централните банки.

Това са заключенията в оповестения финален конвергентен отчет 2024 година на Европейската централна банка за напредъка по пътя на приемане на еврото. Докладът за конвергенция прави оценка напредъка към приемане на еврото в България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, написа БНР.

В отчета на ЕЦБ се показва, че през май 2024 година междинният 12-месечен ритъм на хармонизираната инфлация (HICP) в България е 5,1%, т.е. много над референтната стойност от 3,3% по критерия за ценова непоклатимост.

Референтната стойност се основава на трите страни членки на еврозоната с най-хубави резултати през последните 12 месеца - Дания (с инфлация от 1,1%), Белгия (1,9%) и Нидерландия (2,5%), като се вземат техните междинни равнища на инфлация през последните 12 месеца и се прибавят 1,5 процентни пункта. Една страна - Финландия - беше изключена от това пресмятане, отбелязва ЕЦБ.

Европейската централна банка чака инфлацията в България да намалее последователно през идващите месеци с оглед намаляване на усложненията в доставките. В същото време обаче ЕЦБ чака главната инфлация в нашата страна да остане трайно висока, отразявайки основно мощния прогресивен напън във връзка с заплатите на фона на затегнатия трудов пазар. Разходите за труд на единица продукция са нарастнали с 27,4% през интервала от 2020 година до 2023 година, което е много над равнището в еврозоната от 9,5%.

ЕЦБ показва, че съществуват опасения по отношение на устойчивостта на конвергенцията на инфлацията в България в дълготраен проект. Процесът на икономическо догонване евентуално ще докара до позитивни инфлационни диференциали по отношение на еврозоната, защото Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и ценовите нива към момента са доста по-ниски в България, в сравнение с в еврозоната.

В отчета също по този начин се отбелязва, че сега България не е обект на решение на Съвета за съществуване на несъразмерен недостиг. Държавният бюджетен недостиг на България е 1,9% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година, т.е. много под референтната стойност от 3%, а съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт е 23,1%, т.е. много под референтната стойност от 60%.

ЕЦБ показва, че българският лев взе участие в ERM II през двугодишния референтен интервал от 20 юни 2022 година до 19 юни 2024 година През референтния интервал левът не демонстрира отклоняване от централния курс. Споразумението за присъединяване в ERM II се основава на редица политически задължения на българските управляващи.

В момента България работи за осъществяване на тези задължения след влизането в така наречен " чакалня на еврозоната " и се предизвиква да форсира напъните си за осъществяване на детайлите на проекта за деяние, който беше признат от Групата за финансови дейности (FATF), откакто България беше сложена в " сивия лист " на FATF юрисдикции под засилено наблюдаване през октомври 2023 година

За референтния интервал от юни 2023 година до май 2024 година дълготрайните лихвени проценти в България са приблизително 4,0% и по този метод са под референтната стойност от 4,8% за критерия за конвергенция на лихвените проценти, сочи отчетът на ЕЦБ. Разликата сред дълготрайните лихвени проценти в България и лихвените проценти в еврозоната (претеглени по отношение на БВП) леко понижава, като в края на референтния интервал възлиза на 0,9 процентни пункта. Капиталовите пазари в България остават по-малки и доста по-слабо развити от тези в еврозоната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР