Инфлацията в България не спира да се ускорява и достига

...
Инфлацията в България не спира да се ускорява и достига
Коментари Харесай

Инфлацията в България достигна 24-годишен връх

Инфлацията в България не стопира да се форсира и доближава 15.6% на годишна база през май 2022-а, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени в страната не стопира да се покачва от началото на годината. За съпоставяне годишната инфлация през април доближи - 14.4%, през март - 12.4%, през февруари 10.0%, а през януари 9.1 на 100.

Това е най-високото равнище от май 1998 година, когато нивото е достигало 18.8%. Това значи, че инфлацията в България се намира на 24-годишен връх.
 Българска народна банка чака инфлацията да продължи да пораства, а прекъсването на съветски газ да сътвори съществени опасности
Българска народна банка чака инфлацията да продължи да пораства, а прекъсването на съветски газ да сътвори съществени опасности

Изследване на Централната ни банка демонстрира, че прекъсването на доставките на газ от Русия крие съществени опасности за стопанската система ни.

Ако съпоставим показателя на потребителските цени със същия месец на последната предкризисна година ще забележим още по-големи проценти.

Оказва се, че за три години повишаването на живота възлиза на цели 20 на 100.

Според националната статистика хранителнитe артикули и безалкохолните питиета са поскъпнали за месец приблизително с 1.8 %. Ако се вгледаме по-детайлно ще видим, че главните храни са поскъпнали най-значително. Такава стока, да вземем за пример е хлябът, който през май се е продавал с 9.4% по-скъпо по отношение на април. Картофите пък са поскъпнали с цели 14 %. Същевременно най-голямо поевтиняване се вижда при така наречен сезонни плодове и зеленчуци, като домати и краставици, зеле, чушки и листни зеленчуци, надлежно - с 9.7%, 25.5%, 21.6%, 18.8% и 7.4 %.

Само за месец превозът е поскъпнал приблизително с 3.2 на 100.

При автобусния превоз нарастването е с 2.1%, при такситата - с 2.0%, а при пътническия въздушен превоз - с 5.8 на 100.

Увеличението при горивата е следното:
дизелово гориво - с 5.1%, автомобилен бензин А95Н - с 4.7%, автомобилен бензин А100Н - с 4.4%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 0.3%, метан за ЛТС - с 11.2%.
Каква е обстановката в прилежащите на нашата страни?

Годишната инфлация в Гърция скочи до най-високото си равнище от 29 години през май. Нарастването е с 11,3% и то най-много поради възходящите разноски за сила, жилища, превоз и храни.

Темпът на инфлация в Турция на годишна база се покачва със заплашителни темпове. Този път нарастването е 73,5% през май на годишна база. Това е 24-годишен връх, демонстрират формалните данни.
 Инфлацията в Гърция скочи до близо 30-годишен връх
Инфлацията в Гърция скочи до близо 30-годишен връх

Цените на природния газ се покачиха с над 170%

Годишният ритъм на инфлация в Румъния се увеличи до 14,5% през май. Цените на храните северната ни съседка нарастват в сходство със междинното за страната - с 14.3% на годишна база, а цените на нехранителните артикули (включително природен газ, електрическа енергия и горива) се повишават по-бързо със 17.2 на 100.

Годишният % на инфлация в Сърбия се повиши до 10.4% през май 2022 година от 9.6% през предходния месец и надмина пазарните упования за 9.9%. Това е най-високото равнище на инфлация за страната от април 2013 година
 Инфлацията в Турция се ускори до 24-годишен връх
Инфлацията в Турция се ускори до 24-годишен връх

Войната докара до скок на цените на газа

Средната годишна инфлация на потребителските цени в Северна Македония се форсира до 11,9% през май от 10,5% през април. През май Централната банка на страната увеличи прогнозата си за инфлацията за 2022 година до 8,8% от предстоящите по-рано 2,4%, отразявайки възходящите международни цени на първичните артикули и разстройствата в световните вериги за доставки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР