Инфлацията в България е изключително висока в последните две години.

...
Инфлацията в България е изключително висока в последните две години.
Коментари Харесай

Как инфлацията засегна студентския обяд

Инфлацията в България е извънредно висока в последните две години. При храните за 2022 година тя бе към 25%, а цените на питателните артикули в магазините доближиха рекордни стойности. Икономическата рецесия неизбежно оказва въздействие върху цените на храната в студентските столове и заведенията. " Фокус “ направи свое изследване, с цел да откри какъв брой излиза обядът на българския студент в стола и какъв брой излиза той в заведенията в Студентски град.

Цените в студентските столове

Обичайно студентските столове оферират тристепенно меню. В него се включват предястие, главно и десерт.  Предлагаме ви да се спрем на два от най-големите и мечтани университети в столицата.

В столовете на Софийския университет " Св. Климент Охридски “ обядът за студенти излиза 2 лв.. В него се вклюват предястие, което е чорба, като студентите имат опцията да избират сред три типа супи. Основното съставлява сготвено ядене, което в множеството случаи включва месо и някакъв тип гарнитура. Основното е обичайно българско ядене като пълнени чушки, тиквички на фурна, мусака и други Десертът може да бъде плод, бисквитена торта, грис, крем карамел, мляко с ориз и така нататък

Тези три ястия студентите, които обядват в стол на Софийския университет, получават за 2 лева

В този на Университета по национално и свеотвно стопанство (УНСС) , който се намира в постройката на университета, нещата стоят по друг метод. Студентите могат да избират сред голям брой ястия както за предястие, по този начин и за главно, и за десерти. Студентите в УНСС могат да избират сред две супи за предястие, както и четири-пет типа салати. Основните ястия са още веднъж с огромен избор. Те могат да изберат сред мусака, пилешко с гъбен сос и пюре, кашкавал пане, панирана риба, пълнени чушки, грах със свинско и други. Десертите са също разнородни – пасти, торти, крем карамел, тулумбички, еклери и така нататък

Тези три ястия студентите, които обядват в УНСС, получават за към 10 лева, след потребление на студентското понижение.

В Стол № 39 на УНСС се предлага тристепенно меню като студентът има по две варианти за всяко ядене. Гозбите са еднотипни през по-голямата част от седмицата, а студентът заплаща за това 3,50 лева със студентското понижение, а без него обядът възлиза на 7 лева

Цени в заведенията в Студентски град

В същото време редица заведения чакат студенти в най-оживения квартал на София. Да забележим какъв брой излиза един обяд в заведенията в Студентския град. Сравнението е направено на база идентични ястия. Проверката на " Фокус “ демонстрира, че супата в заведенията излиза приблизително към 3,50 лв. за порция. Основното ядене като пиле с ориз излиза приблизително към 8 лв., а скарата – 7,50 лева за 200 гр. порция пилешко филе, 6,80 лева за порция свинско контрафиле, 1,99 лева за едно кюфте или кебапче. За десерт едно парче бисквитена торта коства приблизително към 6,30 лева Една тулумбичка пък излиза 2,99 лева за брой.

Равносметката демонстрира, че един обяд за студент в заведение в Студентски град би излезнало приблизително към 20 лева, а това е при изискване, че студентът е решил да се лиши от салата или напитка. Тогава обядът би възлязъл най-малко към 25 лева на човек.

Къде избират студентите да се хранят

" Фокус “ направи анкета и се допита до студенти от Софийския университет и УНСС, с цел да ревизира къде избират да се хранят те. Резултатите демонстрираха, че съвсем всеки втори студент избира да се храни в студентските столове.

Повечето дефинираха храната там като вкусна. Всички интервюирани споделиха, че ценово храната в столовете е налична и размерът е изцяло задоволителен.

Изводът от всеобщото мнение е, че с помощта на храната в столовете съумяват да спестят към 30-40% от седмичния си бюджет за храна, а близо 2/3 от участващите в анкетата споделиха, че разчитат на обяда в стола, с цел да се нахранят пълноценно денем.

Какво споделят от отдел " Студентски столове “ към УНСС

Разговаряхме с Огнян Димитров, шеф на отдела " Студентски столове “ към УНСС. Той означи, че инфлацията при питателните артикули неизбежно се отразява на себестойността на ястията, които се оферират. Димитров изясни, че държавните дотации на годишна база не могат да покрият разноските.

" В годишен проект дотацията не е задоволителна. Има месеци, в които докладът е позитивен, само че това е необичайност “, сподели той.

Коментира, че постоянно посещава Гърция и не следи подобен висок растеж в цените на питателните артикули, какъвто има в България за последната година и половина, а това съгласно него се дължи на надценката, която търговците поставят.

Равносметката

Въпреки огромния избор от заведения в Студентски град, студентите избират да се хранят в столовете към университетите. Храната, която им се предлага там, е в пъти по-евтина от тази в заведенията. Сметките демонстрират, че един студент би могъл да обядва няколко пъти за бюджета, за който би се нахранил единствено един път в заведение.

Проблемът обаче с високите цени на питателните артикули остава. Те оказват въздействие и на ястията, предлагани в столовете. Ако инфлацията при храните остане висока, това ще се отрази съразмерно на цената на ястията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР