Инфлацията ще бъде по-висока и по-продължителна отколкото смятахме през април.

...
Инфлацията ще бъде по-висока и по-продължителна отколкото смятахме през април.
Коментари Харесай

Очаква ни ни продължително висока инфлация

Инфлацията ще бъде по-висока и по-продължителна в сравнение с смятахме през април. Това показва Кристофор Павлов, основен икономист за България в Уникредит Булбанк в новата си прогноза за икономическото развиване на страната.

Ревизирахме надолу прогнозите си за растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) на България за идната година до 2% от 3,5%, които чакахме през април, написа Кристофор Павлов. Това отразява най-много по-високите цени на петрола и газа, което допуска по-висока и продължителна инфлация, която ще работи като спирачка на растежа на действителните приходи. Според новата прогноза на финансовата институция действително заплатите през 2022 година ще се понижат с 3%, т.е. инфлацията ще бъде по-голяма от растежа на заплатите, което не се беше случвало през последните години.

Инфлацията ще остане висока през цялата година, написа Кристофор Павлов. Решението на Русия да спре доставките на газ за България, поради отхвърли на страната да заплаща в съветски рубли, оказа напън върху цените. Очакваме инфлацията да доближи най-високите си стойности на годишна база през третото тримесечие на 2022 година, да остане висока през четвъртото тримесечие, както и през по-голямата част от 2023 година, показва Кристофор Павлов.

При състояние, че годишната инфлация към края на май беше 15,6%, това значи, че инфлацията ще надмине 16% преди да има признаци за някакво намаляване.

Войната в Украйна принуди фермерите да оставят незасети огромни елементи от обработваемите земи и тласна доста нагоре цените на торовете, което ще докара до по-слаба годишна продукция и увеличаващ се напън върху цените на храните. За да вземем поради това, преразгледахме нагоре прогнозата си за средногодишната инфлация през 2023 година до 7,8% от 4,5%, които предвиждахме преди три месеца, написа Кристофор Павлов. Шокът върху действителните приходи в последна сметка доста ще понижи търсенето и ще докара до усмиряване на цените. За да се случи всичко това обаче ще бъде належащо повече време, заради което ревизирахме прогнозата си за инфлацията в края на 2023 година до 6,1% по отношение на 3,4%, в прогнозата от април, добавя той.

Заради наближаването на летния сезон хората ще пренаредят разходните си цели, тъй като инфлацията се чака да доближи още по-високи равнища през лятото, написа в разбора.

Очакваме потребителите да понижат разноските си за коли, мебели, електроника и онлайн извършване на покупки, с цел да не пострада бюджета им, нужен за съществени разноски като храна, горива и жилище, написа Кристофор Павлов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР