Инфлацията и появата на нови варианти на COVID-19 застрашават перспективите

...
Инфлацията и появата на нови варианти на COVID-19 застрашават перспективите
Коментари Харесай

МВФ: „Омикрон“ застрашава глобалния растеж

Инфлацията и появяването на нови разновидности на COVID-19 заплашват вероятностите за световен напредък. За това предизвести шефът на Международния валутен фонд (МВФ), Кристалина Георгиева, по време на конференция в петък.

Тя уточни, че още преди „ Омикрон “ е имало опасения, че възобновяване продължава, само че ненапълно губи инерция поради забавянето в Китай и Съединени американски щати, които са мотори на напредък, както и поради разновидността „ Делта “.

„ Нека бъдем доста откровени. Нов вид, който може да се популяризира доста бързо, може да наруши увереността. И в този смисъл евентуално ще забележим някои по-ниски оценки на октомврийските ни прогнози за световен напредък “, изясни Георгиева на събитието “Reuters NEXT ”.

По-рано денем в своя МВФ разгласява известие от основния икономист Гита Гопинат и ръководителя на паричните и финансовите пазари Тобиас Адриан, в което се отбелязва, че е навременно и уместно Съединени американски щати да стартират стягане на паричната политика.

Георгиева обърна внимание и на тематиката за инфлацията, изключително при страните, държащи задълженията си в щатски долари. Тя уточни, че инфлацията в Щатите се дължи основно на проблемите с веригата на доставките и това е непряк резултат от мощната стопанска система, която от своя страна ще има позитивно влияние върху комерсиалните сътрудници на Америка.

В последните месеци инфлацията в Съединени американски щати се увеличи повече от предстоящото, достигайки близо 31-годишен връх. Индексът на потребителските цени (CPI) набъбна с 6,2% на годишна база през октомври, най-високия годишен ритъм от ноември 1990 година.

Отново през октомври цените на силата се покачиха с 4,8% на месечна база и с цели 30% по отношение на година по-рано.

„ Икономиката на Съединени американски щати върви добре. Търсенето тласка цените нагоре с продължаващите разстройства в доставките “, разясни Георгиева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР