Инфлацията е била висока от известно време. Но след това,

...
Инфлацията е била висока от известно време. Но след това,
Коментари Харесай

Бичът на инфлацията

Инфлацията е била висока от известно време. Но по-късно, през лятото на 1922 година, цените стартират фрапантно да се повишават. Един самун, който е коствал 0.30 немски марки през 1914 година, се продава за 8 марки през юни 1922 година и за 160 марки до края на същата година. Това, което е последвало във Ваймарска Германия, било хиперинфлацията, която води до освен това от просто колапс на валутата. Както споделя Стефан Цвайг през 1942 година, " нищо не направи немския народ толкоз злобен, толкоз изпълнен с ненавист, толкоз подготвен за Хитлер, както инфлацията ".

Точно 100 години по-късно Европа още веднъж се бори с високата инфлация, породена от война на континента. Хиперинфлацията за благополучие е доста далечна вероятност - стопанските системи на Европа са мощни и политиците са решени да поддържат дълга резистентен и да се оправят с инфлацията. Но през 2023 година в цяла Европа ще се усети цялостното икономическо влияние на покачването на цените и енергийната рецесия, която значително ги аргументи. Резултатът ще бъде първо криза и след това мъчително постепенно възобновяване.

Да стартираме с силата. Русия я употребява във войната си против Украйна като оръжие против западните поддръжници на Киев - тя понижи износа на газ за Европа и цената му се изстреля нагоре. За страдание в това време доста френски атомни електроцентрали бяха изключени за ремонт, а сушата в цяла Европа понижи съществуването на водноелектрическа сила. Инсталациите, работещи с извънредно безценен газ, трябваше да запълнят празнината.
Реклама
През 2023 година силата ще остане скъпа. Европа усилва потенциала си за импорт на полутечен природен газ, само че международните доставки няма да набъбнат доста. Газохранилищата са съвсем цялостни и с помощта на топлата есен няма да се изчерпят до пролетта. Но страните - производителки на нефт, наподобяват решени макар дипломатическия напън от страна на Запада да поддържат петрола нищожен и безценен. А френските атомни централи ще възобновят производството, само че не задоволително, с цел да понижат доста разноските за електрическа енергия.

Така инфлацията ще остане по-висока, в сравнение с мнозина се надяват. Вярно е, че защото цените на енергийните първични материали стопират да се повишават, на годишна база инфлацията ще се свие съвсем механично през 2023 година Но някои от цените в бранша са лимитирани от тавани или избрани посредством дълготрайни контракти и занапред ще стигат цялостното си покачване. В останалата част от стопанската система шокът от енергийните цени ще продължава да тласка себестойността нагоре. Заплатите ще се усилват, с цел да компенсират изгубения действителен приход, което ще подвига разноските на компаниите. Бизнесът ще трансферира по-високите разноски върху клиентите, с цел да отбрани маржовете на облага. Забавянето на повишението на цените на услугите, които значително не са свързани с силата, ще отнеме повече време.

Потребителите и предприятията ще почувстват тежестта на обстановката и ще стартират да се въздържат от разноски. 2022 бе година на възобновяване след коронавирус и дълго арестуваният блян за ваканции и хубави заведения за хранене даде подтик на стопанската система. Индустрията се възползва от множеството поръчки след скока на търсенето, появил се със затихването на пандемията и съпътстващите я проблеми с доставките. Но през 2023 година бюджетите на семействата ще понесат двоен удар - по-високи енергийни разноски и увеличени ипотечни заплащания, защото лихвените проценти остават високи за битка с инфлацията. Фирмите също ще бъдат притиснати и ще свият вложенията. Всичко това ще тласне стопанската система на Европа към криза.

За разлика от предходни рецесии, световната стопанска система не може да помогне на Европа. Износът на европейската промишленост ще остане стеснен през 2023 година, защото по-високите лихвени проценти, световната енергийна рецесия и мощният $ отслабват растежа и търсенето в целия свят. Само откакто цените на силата спаднат и инфлацията в Америка бъде овладяна, световният напредък ще може да поддържа възобновяване на Стария континент. Но това няма да се случи през идната година.
Реклама
Светлото леке е пазарът на труда. Икономиката на Европа изпитва все по-голям дефицит на служащи, защото по-многочислените възрастни генерации се пенсионират и не могат да бъдат заместени дейно от навлизащите на пазара младежи. Фирмите ще помислят два пъти, преди да тръгнат да редуцират личен състав, а великодушните схеми за поддръжка ще оказват помощ за запазването на работните места. Много консуматори ще се тревожат за сметките си за сила и ипотечните си заплащания през 2023 година, само че малко на брой ще се опасяват да изгубят работата си.

Държавното подкрепяне за семействата и бизнеса ще помогне за попречване на по-дълбока криза в Европа през идната година. Правителствата на целия континент се пробват да защитят своите гласоподаватели от въздействието на непостижимите сметки за сила. Това ще спре пропадането на действителните приходи и ще ограничи икономическите последствия от енергийната рецесия. А също по този начин би трябвало да помогне и за понижаване на политическите разделения, които - както учи историята - инфлацията може да провокира.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР