Инфлацията до голяма степен е вносна - заради скока на

...
Инфлацията до голяма степен е вносна - заради скока на
Коментари Харесай

Мирчев загрижен: Различни парламентарни групи се състезават с предложения за увеличаване на разходната част на бюджета

Инфлацията значително е вносна - поради скока на енергийните цени, поради войната на Путин в Украйна. Това съобщи за News.bg националният представител от Демократична България Ивайло Мирчев. " Централните банки имат едно мощно оръжие против инфлацията - повдигането на лихвения %, и Европейската централна банка и Българска народна банка към този момент го вършат, деликатно и гладко. Правителствата обаче с неразумни разноски могат да донапомпат инфлацията ", посочи той.

В България сега сме в неповторима обстановка, когато не държавно управление, а разнообразни парламентарни групи се състезават с оферти за увеличение на разходната част на бюджета за следващата година, съобщи депутатът. Това е доста сериозен проинфлационен риск и риск от вкарване на страната в дългова серпантина, тъй като някои от ограниченията касаят разноски и в последващи години, по мнението му.

Бюджетният недостиг застрашително пораства, а това ще бъде и спънка пред реализацията на една от националните ни задания за пълноправно участие в Европейски Съюз - влизането ни в Еврозоната.

" Демократична България " като една поредна дясна групировка постоянно е отстоявала гледището, че нарастването на приходите би трябвало да идва от възстановяване на конкурентоспособността на българската стопанска система, а това значи преди всичко да развиваме бизнеси с висока добавена стойност, да привличаме вложения, да подобрим значително бизнес средата, сподели Ивайло Мирчев. Държавата би трябвало да оказва помощ фокусирано и дейно най-нуждаещите се, тези, които по разнообразни аргументи не могат да са част от този конкурентен пазар или се нуждаят от поддръжка, с цел да вземат участие в него, добави още той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР