Инфекциите от коронавирус в Испания растат, но веселият живот по

...
Инфекциите от коронавирус в Испания растат, но веселият живот по
Коментари Харесай

Испания: Там, където почиват богатите чужденци

Инфекциите от ковид в Испания порастват, само че радостният живот по плажовете на Марбея и другите курорти тече с цялостна пара. Следи от суматоха няма. Икономиката цъфти, а чужденците се радват на съвсем неограничена независимост.

Те са млади и богати, носят скъпи летни ризи или вечерни рокли – и пълнят плажните питейни заведения в испанския курорт Марбея. Тук е горещо, както постоянно. Чуждестранните туристи живеят в паралелна реалност, в нещо като аквариум сред своя хотел и плажния си бар. В същинския живот в Испания хората час по час биват предупреждавани по тв приемника, че броят на новите болести стремглаво пораства, а в паралелния свят на заможните туристи няма и диря от суматоха.

Според формалните данни сега в община Марбея се заразяват по 75 души на ден. В цяла Испания към този момент бушува петата инфекциозна вълна, само че младежите в страната горещо обичат „ купона “, а туристите от Франция, Англия и Германия също настървено употребяват „ свободата “ си – не на последно място и заради чувството, че дълго време са били лишени от нещо. Никъде другаде в Европа няма такава централизация на скъпи коли, както в испанската провинция Андалусия.

Руснаци, араби, шведи, норвежци - все богаташи

Доста самообладание се изисква, с цел да се добере човек до яхтеното пристанище Пуерто Банус. Там са закотвени яхтите на много богаташи от Русия и от арабските страни. По пътищата – запушване след запушване. „ Никой не знае за какво, само че фактът е реалност: след ужасните събития предходната година, тази година Испания е в необикновен напредък, “ твърди юристът Тим Вирт. По калкулации на испанската банка BBVA тази година растежът на стопанската система ще възлезе на 6,5%.

В момента най-много шведи и норвежци интензивно купуват парцели по курортите. Но освен там: през първото полугодие на тази година чужденци изкупиха 1/3 от първокласните парцели на мадридския пазар. През лятото рестриктивните мерки, свързани с пандемията, бяха съвсем алегорични, в следствие от което безработицата внезапно спадна. Да, тя към момента възлиза на 15% и е висока по отношение на стандартите в Европейски Съюз, само че страната всеки миг чака 70 милиарда евро от помощния пакет на Европейски Съюз, което доста ще усъвършенства ситуацията.

Испания продължава да бъде туристическа цел № 1 в Европа, в това число и поради редица съпътстващи прояви като Театралния фестивал в Мерида или Starlite в Марбея. Парите и икономическият растеж – това са двата най-важни фактора за Испания сега. Въпреки че в действителност значимо е нещо друго: таман в тази страна най-вече хора умряха от Ковид-19.

Възхищение от политиката на Меркел

Засега в Испания единствено два района изискват имунизационен документ от посетителите на заведения за хранене и питейни заведения: Канарските острови и Галисия. Макар че съдът в Галисия към този момент анулира това ограничаване. „ Тук сме се хванали на една доста рискова игра. Докато в Германия на кормилото са застанали хора, които държат повече на здравето на хората, в сравнение с парите “, счита испанският композитор Мануел Виялта.

Виялта се е ваксинирал, само че все пак живее в известна изолираност и много внимателно, тъй като доста негови другари се изпоразболели. Композиторът споделя, че от ден на ден се възхищава от Ангела Меркел: „ Тя се грижи за здравето, а не толкоз за облагата на концерните “.

Друга парченце към пъзела в Испания прибавя доктор Анхела Ернандес Пуенте, хирург и синдикален деятел от Мадрид, която се пробва да успокои паниките от новата вълна на ковид: „ В момента лечебните заведения в действителност се претрупани, само че една от аргументите е, че през август месец постоянно имаме по-малко личен състав “.

Адвокатът Вирт от своя страна е сигурен в едно: „ Германия от дълго време да е наложила локдаун, в случай че растежът на новите болести беше като в Испания “. Вирт, който се занимава с недвижими парцели, следи в близост си тъкмо противоположното: медиаторите в неговия отрасъл на Балеарските острови настояват, че бизнесът просто цъфти.

Триумфът на консервативната политичка Исабел Аюсо на изборите в самостоятелния район Мадрид през май трансформира локдауните в нещо надали не неразрешено в цяла Испания. Нейното мото гласи: „ Икономиката не трябва да страда! “. Аюсо счита да вкара наложителния имунизационен документ за клиентите на ресторантьорството едвам през есента – в случай че въобще се стигне до такава степен.

Грижа за стопанската система

И кметицата на Марбея Анхелес Муньос, която също принадлежи към консервативната Народна партия в Испания, не се тревожи изключително от броя на новите болести. За нея като че ли е по-важно, че международно известният кулинарен началник Дани Гарсия и отсега нататък ще продължи да влага в родния си край.

Ресторантският комплекс „ Пуенте Романо “ в Марбея към този момент се държи съвсем напълно от Дани Гарсия, който е притежател на оптималните 3 звезди в ранглистата на шефовете. За Гарсия работят към този момент 600 души, а през тази година той самият чака оборот от близо 40 милиона евро – двойно повече спрямо 2020 година.

Сега премиерът-социалист Педро Санчес би трябвало да измисли какво може да опълчи на своите съпернички от Народната партия. И неслучайно се подвигна на летен тур из Съединени американски щати, с цел да завоюва нови вложители от филмовия и от IT-бранша. След като „ Нетфликс “ настани своя хъб в Мадрид, в този момент испанците се надяват страната им да стане европейски Холивуд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР