Инерком на Гинка Върбакова опитва да поиска ново разрешение от

...
Инерком на Гинка Върбакова опитва да поиска ново разрешение от
Коментари Харесай

CEZ има намерение да завърши сделката с "Инерком"

" Инерком " на Гинка Върбакова пробва да изиска ново позволение от Комисия за защита на конкуренцията, само че надали ще успее

© Георги Кожухаров Още по тематиката
" Инерком " изиска Комисия за защита на конкуренцията да прегледа договорката с CEZ още веднъж

Гинка Върбакова ще опитва да убеди регулатора, че към този момент няма общо с фотоволтаиците си, въпреки че остава техен притежател
21 сеп 2018
Делата за покупко-продажбите за ЧЕЗ и " Нова тв " са планувани чак за 2019 година

Жалбите против решенията на Комисия за защита на конкуренцията ще се гледат от съда през март и май следващата година, реши Върховният административен съд
9 сеп 2018
Сделката за CEZ: Малък късмет за Гинка Върбакова

Какви са вероятните сюжети след решението на Комисия за защита на конкуренцията?
27 юли 2018
Я елате, вложители, при батко

Решенията на Комисия за защита на конкуренцията за ЧЕЗ и " Нова телевизия " демонстрираха, че всички огромни покупко-продажби би трябвало да са утвърдени от властта
27 юли 2018 Чешката CEZ има желание да приключи договорката си с българската " Инерком ", съобщи представител на компанията пред уеб страницата за енергийни вести 3е-news.

Държавната компания преглежда и две благоприятни условия, които да предприеме: тъжба пред Брюксел и ново арбитражно дело против България. Според говорителката Алице Хоракова, CEZ още проучва, дали дейностите на българските управляващи нарушават правилото за отбрана на вложенията и могат да бъдат обект на такова дело.

Жалба до Брюксел евентуално може да бъде изпратена, само че едвам откакто всички български институции се произнесат по каналния ред. В случая това са Комисия за защита на конкуренцията и по-късно Върховен административен съд. През юли Комисия за защита на конкуренцията излезе със необичайно забранително решение, в което реши, че фотоволтаичният бизнес на " Инерком " дружно с този на CEZ ще докара до централизация над разрешената. " Инерком ", както и CEZ апелираха решението пред Върховен административен съд, като първото съвещание по делото е планувано за пролетта на идната година. " Притеснява ни, че дадените от Комисия за защита на конкуренцията причини са несъответстващи и несъстоятелни ", декларира Хоракова.

Миналата седмица пък " Инерком " пък подаде ново съобщение до Комисия за защита на конкуренцията, като заяви, че Гинка Върбакова към този момент не е в управата на пет компании за фотоволтаична сила. Това е правилно механически, тъй като Върбакова е напуснала мениджмънта на сдруженията, само че към момента има 80% от " Солар Грийн Енерджи ", която е притежател на въпросните сдружения. Така или другояче евентуално няма да има ново решение на Комисия за защита на конкуренцията и ще се чака решението на Върховен административен съд.

Самата " Инерком " пък все по този начин не е декларирала да има обезпечен финансовия запас за покупката на активите на CEZ. Става дума за над 320 млн. евро, с които да закупи електроразпределително сдружение " ЧЕЗ Разпределение ", доставчика на ток " ЧЕЗ Електро България ", лицензирания търговец на електрическа енергия " ЧЕЗ Трейд България ", компанията за IT услуги " ЧЕЗ ИКТ България ", слънчевия парк в Орешец, електроцентрала на биомаса " Бара груп ", както и " ЧЕЗ България ", която управлява и координира активността на българските звена на групата.

" Инерком " интензивно договаря с банки и подхваща стъпки, с цел да извърши изискванията на контракта, е декларирала говорителката на CEZ.

Така в резюме чешкият продавач продължава да желае договорката, защото е на доста висока цена, " Инерком " към момента не е осигурила финансирането, защото е дребна, а българските ръководещи не харесват промяната на собствеността. Но действително развръзка няма да има преди следващата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР