Индустрията отрече добро първо полугодие, това стана благодарение на закъснелите

...
Индустрията отрече добро първо полугодие, това стана благодарение на закъснелите
Коментари Харесай

Васил Велев: Влизане в еврозоната при тези дефицити и инфлация става мисия невъзможна

„ Индустрията отхвърли положително първо полугодие, това стана с помощта на закъснелите обезщетения за тока, второто стартира с още по-високи цени на газа, които изправят фирмите пред съществени тествания ”, сподели Васил Велев, АИКБ. По думите му разликата сред тока и газа е, че при „ природния газ тя отива в чужбина. Като свръхпечалби не се натрупа в български компании, с цел да може да се преразпредели и да се компенсират потребителите ”, разясни той.  

За Васил Велев има две благоприятни условия за понижаване цената на синьото гориво -  стартиране на интерконектора с Азербайджан и възобновяване на доставките от „ Газпром ”.

Според изчисленията може да се пестят близо 250 милиона евро на месец при цената сега на интернационалните пазари.  

„ Затова инфлацията е 17.3 %, само че по цени на дребно, само че за производител е над 42 на 100 ”, разясни той. Има спрели компании в областта на металургията и химията.

По думите на Васил Велев от водените политики се отдалечихме от влизане в еврозоната при тези дефицити и инфлация, това става задача невъзможна.

„ Питахме, когато се актуализираше бюджета по какъв начин наподобява това в средносрочен проект и отговорът беше – „ Министерското на финансите не е длъжно да дава средносрочна прогноза ”. Ето в този момент нещата лъснаха -11 милиарда недостиг за идната година като % от Брутният вътрешен продукт е към и над 6 % ”, сподели Велев.

Той продължи с неизпълнените обещания в Плана за възобновяване и понижаване на административните загради. Подчертъа, че ще сме единствен та страна, която ще заплаща такса за битови боклуци на предприятията непропорционално, а на база активите.  

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР