Индустрията и енергетиката до голяма степен са изпълнили задълженията си

...
Индустрията и енергетиката до голяма степен са изпълнили задълженията си
Коментари Харесай

Обществото трябва да каже каква цена е готово да плати за качеството на въздуха


Индустрията и енергетиката значително са изпълнили отговорностите си във връзка с понижаване на замърсяването на въздуха. Проблемът с фините прахови частици обаче остава, като главният източник на замърсяването са битовото отопление и превозът. Това съобщи на конференция за качеството на въздуха министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той посочи, че през последните 6 години замърсяването на въздуха понижава, само че съгласно измерванията, в 25 града в страната се надвишават годишните правила за замърсяване с фини прахови частици. В частност главната причина е битовото отопление и остарелият автопарк.

В рамките на конференцията „ Проблеми и решения за възстановяване качеството на атмосферния въздух”, проведена от Министерство на околната среда и водите бяха набелязани и ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха. Във форума участваха представители на всички институции, които имат отношение към решаването на казуса.

Има общини, които не разпознават чистотата на въздуха като проблем. Това са главно дребни общини с висока безработица от една страна и с липса на финанси и потенциал. От друга, изясни министър Димов. Бави се и правенето на национална стратегия за чистотата на въздуха. Наличието й би могло да помогне за усвояването на 115 млн. лв. по оперативната стратегия " Околна среда ", планувани на непорочност на въздуха.

Държавната енергетика е платила своята цена за чист въздух, съобщи от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Големите горивни съоръжения и в частност ТЕЦ-овете, които попадат под действието на новото европейско екозаконодателство, са базови и обезпечават над 41% от електрическата енергия в страната, сподели министърът. Тя напомни, че ще те работят за приемане на дерогация.

През последните 12 години държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2 е вложила над 1 милиарда и 133 млн. лв. в сероочистки, както и 15 млн. лв. за устройства за хващане на прахови частици. Страната извършва предварително и европейските условия във връзка с каузи на възобновимите източници в крайното енергийно ползване, който възлиза на 16 %, регистрира Петкова.

Министърът на енергетиката посочи, също по този начин, че за подкрепяне на битовото отопление и в частност за промяна на горивните съоръжения работи и стратегия " Дезире ", по която се разпределят 10,5 млн. евро от Международен фонд " Козлодуй ".

В обществото би трябвало да има спор за това каква цена е готово да заплати за качеството на въздуха. За положително или за неприятно въздухът в света има цена и някъде тя е доста висока. Въздухът коства нещо, ограниченията имат цена. Това разяснява от своя страна министърът на превоза Ивайло Московски.

За огромно страдание обществото не всеки път желае да заплати някаква цена, добави той, като даде образец с това, че има фамилии, които имат два автомобила с неприятни индикатори, вместо един, отговарящ на съответните стандарти за по-малко замърсяване. Като различен образец транспортният министър уточни метрото, което обслужва близо 450 хиляди души, само че това не понижава трафика. В този смисъл министър Московски още веднъж повтори за нуждата от необятна полемика за ограниченията за чистотата на въздуха, за налагане на по-строги наказания или за обосноваване на екологично държание. Московски разяснява и строгостта на ограниченията, които към този момент би трябвало да се ползват при техническите прегледи за колите.

Преди тома министърът на околната среда и водите Нено Димов изясни, че би трябвало да се наложат стандарти и условия за качествата на въглищата и дървата, употребявани при битовото отопление. Брикетите и въглищата да вземем за пример би трябвало да са пакетирани. Трябва да се подтиква подмяната на уредите за отопление, а в превоза да се отхвърля първична регистрация на коли, за които е установено евентуално замърсяване на въздуха. Друга мярка е обвързвана с качеството на течните горива и несъмнено, обезпечаване на финансово стимулиране за закупуване на електрически автомобили.

Вече се работи се помощта за отопление с въглища и твърди горива да бъде обвързана с индикатори за качество, сподели в тази връзка и общественият министър Бисер Петков.

Председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева изясни, че в бъдеще ще има стандарти и за горивата, употребявани в бита.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР