Индустриални свиневъди алармират за нова вълна на африканската чума по

...
Индустриални свиневъди алармират за нова вълна на африканската чума по
Коментари Харесай

Нова вълна от чума по свинете обхваща България

Индустриални свиневъди сигнализират за нова вълна на африканската чума по свинете, която обгръща страната. Като главен източник на заплаха те показват стопанствата вид " заден двор ", защото там продължава да няма никакъв надзор.

Пред БНР изпълнителният шеф на Асоциациацията на свиневъдите Димитър Михайлов разяснява, че у нас към момента никой не знае какъв брой свине за отглеждат в " задните дворове " и че нищо не се е трансформирало от предходния пик на чумата през 2019 година

Той подсети, че през 2019 - 2021 година към 220 000 животни бяха унищожени поради това заболяване, което е 25% от българското свиневъдство. По думите му са били нужни към година и половина - две, с цел да се възвърне тази численост.

Чумата не си е тръгвала, безапелационен е Михайлов и акцентира, че фермите вид " заден двор " постоянно са били главната заплаха, тъй като огромна част от животните в тези стопанства не са регистрирани към никой ветеринарен доктор.

" Няма никакво наблюдаване върху тези животни. Самите притежатели на тезиз животни не ползват никакви ограничения за биосигурност. Не дребна част от тези хора изобщо не имат вяра, че има подобен вирус. Хората нямат доверие на институциите и не схващат същината на казуса, който е доста сериозен. Появата на това заболяване води до влизането на района в трета зона, която има доста прецизни ограничавания, всички животни в тази зона, които не са регистрирани, се унищожават, не се получава отплата за животните, надлежно бизнесът стопира да работи в този район, да вземем за пример дадена свиневъдна плантация. Дори при нейното възобновяване, тя има ограничаване къде да продава ", изясни той в изявление за предаването " Преди всички ".

Михайлов приканва притежателите да записват животните си и увери: " Никой не желае да унищожи животните на тези хора ".

Според него две са аргументите за казуса. Първата е, че БАБХ не може да управлява страната. Втората - инвентаризациите се правят с локалните кметове, което прави процеса неефикасен, тъй като те си затварят очите за такива случаи, не желаят да се конфронтират със своите гласоподаватели, сподели още Димитър Михайлов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР