Индонезийските власти предупредиха авиокомпаниите за необходимостта от вземане на предпазни

...
Индонезийските власти предупредиха авиокомпаниите за необходимостта от вземане на предпазни
Коментари Харесай

Над 22 000 души евакуирани заради бедствието в Индонезия, предупреждение към авиокомпаниите

Индонезийските управляващи предизвестиха самолетните компании за нуждата от взимане на защитни ограничения по отношение на изхвърляне на пепел от вулкана Анак-Кракатау в пролива Зонда на височина 10 км. Това заяви представителят на Агенцията за метеорология, климат и геофизика Вандал Путра.
" Експертите наблюдават обстановката с този вулкан, през днешния ден потокът се движи в югозападна посока на височина до 10 км ", цитира го ТАСС. " Във връзка с това самолетните компании би трябвало да бъдат деликатни при прекосяването през тази област ", сподели той.
Представителят на организацията съобщи още, че " е допустимо към вулкана да се конфигурират 6 датчика, които да наблюдават неговата активност. " По-рано индонезийски и интернационалните специалисти оповестиха, че частичното свлачище на вулканични скали от Анак-Кракатау, е било сравнимо по мощ със земетресение с магнитуд 5,3 и е евентуалната причина за цунамито, което удари крайбрежията на Суматра и Ява на 22 декември.
Според Сутропо Нугрохо, формален представител на Националната организация за попречване на бедствия, броят на починалите е достигнал 430, от които 159 са изчезнали, а близо 1 500 са ранени. Около 22 000 локални поданици бяха принудени да изоставен домовете си.
" Те ще се върнат на местата, където живеят едвам откакто бъдат отстранени последствията от нещастието, възстановявайки домовете си и инфраструктурата, унищожена от цунамито ", цитира думите му организация Синхуа.
Междувременно в пролива Зонда - зоната, наранена от цунамито - метеорологичните условия остават комплицирани. Според Индонезийската метеорологична организация те могат да провокират нова сеизмична интензивност в региона и да доведат до ново изригване на вулкана Анак-Кракатау.
" Подобрихме системата за наблюдаване, като се съсредоточихме върху вулканичната активност на Анак-Кракатау, с цел да можем авансово да предупредим за катаклизми ", съобщи организацията, отбелязвайки, че заради риска от изригване, към вулкана е открита зона с нараснала заплаха в радиус от два километра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР