“Инджинюъти излетя в 08:31 ч. българско време и се издигна

...
“Инджинюъти излетя в 08:31 ч. българско време и се издигна
Коментари Харесай

Марсианският хеликоптер Инджинюъти изпълни успешно 100-метрова неделна обиколка

“Инджинюъти ” излетя в 08:31 ч. българско време и се издигна на височина 5 метра – същата, каквато беше и по време на втория полет по-рано тази седмица. Но този път хеликоптерът измина разстояние от 50 метра, т.е. половината от това на едно футболно игрище, като бе достигната скорост от 2 метра/секунди. След това “Инджинюъти ” се върна назад и кацна сполучливо.

Макар че камерите на хеликоптера не са в положение да снимат изцяло видео, такова може да бъде направено от научните камери MastCam-Z на марсохода “Пърсъвиърънс ”. Очаква се през идващите дни видеозаписът да бъде изпратен към Земята.

Самите камери на “Инджинюъти ” могат да вършат висококачествени фотографии. По време на първия полет на 19-ти април бяха употребявани единствено черно-белите камери. Вече по време на втория на 22-ри април бяха задействани и цветните камери. Днешният полет бе извънредно предизвикателство, защото за пръв път “Инджинюъти ” се насочи на по-голямо разстояние и разви скорости, непостигнати до този миг. Така екипът получи опцията да тества софтуера и заложените в него логаритми, с цел да ревизира дали хеликоптерът може да снима при тези условия. Подобни проби е нямало по какъв начин да бъдат изпълнени на Земята – просто на нашата планета не съществува голяма камера, която да симулира марсианската атмосфера. 

Екипът на “Инджинюъти ” към този момент възнамерява идващия полет и към този момент сме в положение да кажем само, че ще е още по-сложен от предните. Но какви ще са тъкмо задачите – занапред следва да научим. 

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР