Индийският премиер Нарендра Моди каза, че лидерите на Г-20 са

...
Индийският премиер Нарендра Моди каза, че лидерите на Г-20 са
Коментари Харесай

Защо компромисът на участниците на Г-20 за Украйна стана пробив

Индийският министър председател Нарендра Моди сподели, че водачите на Г-20 са приели компромисна декларация. Така различията сред Запада и Москва по отношение на формулирането на спора в Украйна са преодолени. Участниците в срещата на върха назовават документа исторически и приказват за възможностите за доближаване на края на спора. Според специалистите появяването на декларацията е сигнал за пробуждане за Киев, а Индия се трансформира в пълновръстен водач на третия свят, макар напъните на Китай.

В събота индийският министър председател Нарендра Моди сподели, че Групата на двадесетте (Г-20) е приела компромисна декларация. Така той даде да се разбере, че договарящите са разрешили съществени разлики по отношение на езика във връзка с украинската рецесия. „ Благодарение на упоритата работа на всички екипи постигнахме консенсус по декларацията от срещата на водачите на Г-20. Обявявам приемането на тази декларация “, сподели Моди пред водачите на Г-20 в Ню Делхи.

Вашингтон смяташе да включи формулировки за Русия и Украйна в взаимното изказване след срещата на Г-20, само че не беше сигурен, че документът ще бъде координиран. Както означи Джонатан Фейнър, първи заместник-помощник на президента на Съединените щати по националната сигурност, разговорът във формата на Г-20 постоянно е по-труден, в сравнение с в Г-7. В тази връзка, означи Файнър, би било по-трудно да се включи език в изказването по отношение на провеждането на специфична интервенция от Русия в Украйна. „ Така че работим по тези проблеми “, добави той.

Фактът, че различията сред Москва и редица западни страни по спора в Украйна са преодолени и са контрактувани компромисни формулировки, беше обявено по-рано от дипломатически източници на “Блумбърг ”. Езикът значително е сходен на този, съдържащ се в заключителното изказване на срещата на върха на Г-20 в Бали в Индонезия през 2022 година В тази декларация множеството от членовете на Г-20 осъдиха спора в Украйна, само че документът уточни съществуването на „ други отзиви по отношение на тази обстановка и глобите “. Москва счете сходна декларация за добър резултат, защото документът „ устройва всички “.

Главният договарящ на Индия Амитабх Кант назова историческо обстоятелството, че окончателната декларация има 100 % консенсус по геополитически въпроси. Представителят на канцеларията на президента на Южна Африка Винсент Магвения също счита случая за пробив и не изключва, че компромис сред водачите на Г-20 може да докара до края на украинския спор.

„ Това, което отличава тазгодишната среща във връзка с руско-украинския въпрос, е, че в този момент процесът на разискване на казуса се управлява от правила, които всички страни от Г-20 поддържат. Това е доста усъвършенстване по отношение на предходната година. И ние имаме вяра, че подобрението ще има позитивно влияние върху това какъв брой бързо и елементарно ще бъде позволен спорът. В последна сметка това би трябвало да бъде позволен “, сподели Магвения.

Срещата на водачите на Г-20 в Ню Делхи стартира в събота и приключва в неделя. Освен водачите на страните от Г-20 бяха поканени ръководителите на девет страни: Бангладеш, Египет, Испания, Мавриций, Нигерия, Холандия, Обединените арабски емирства, Оман и Сингапур. Руската делегация се управлява от министъра на външните работи Сергей Лавров, а китайската - от премиера на Държавния съвет на КНР Ли Цян. Лавров сподели, че ще блокира финалната декларация, в случай че тя не отразява позицията на Москва по отношение на Украйна и други рецесии.

Проектът на окончателното изказване на Г-20 също съдържа откъс за недопустимостта на потреблението на атомни оръжия или свързани с тях закани. Както заяви ДПА, базирайки се на свои източници, съответните извадки са били препоръчани от Индия, Южна Африка, Бразилия и Индонезия.

Официалният представител на Министерство на външните работи Мария Захарова обаче прикани да не се поддаваме на провокациите на западните медии по тематиката за тълкуването на заключителното изказване на срещата на Г-20. Дипломатът обърна внимание на обстоятелството, че „ западните медии се надпреварват в тълкуването на „ съгласуваното “ ( “Блумбърг ”) или „ некоординираното “ ( “Файненшъл Таймс ”) изказване на Г-20. “Пак дублирам: не се поддавайте на провокации “, написа Захарова в канала си в “Телеграм ”.

Според нея се съгласува единствено публично оповестен текст от този тип. „ Преди това всичко може да се случи. Можете да коментирате хода на договарянията. Но нито една шерпа няма да се ангажира да заявява или да твърди, че тази или онази част не предстои на никаква проверка “, акцентира тя.

„ Спомнете си срещата на БРИКС преди няколко седмици. Приемането на шести член в асоциацията беше добавено, откакто описът с новодошлите беше координиран и даже предаден на медиите от редица източници в делегациите “, напомни дипломатът.

„ За Украйна утвърждението на проектофиналното изказване на Г-20 е сигнал за пробуждане. Ако Русия и Америка могат да създадат взаимно изказване, което по някакъв метод визира Украйна, тогава дипломатически има губеща страна. И в този случай най-вероятно това е Украйна и блокът от страни, които я поддържат “, споделя Борис Межуев, политолог, доцент във Философския факултет на Московския държавен университет.

Според специалиста в изказването след срещата се приказва за общ език за реализиране на мир, декларацията не съдържа съответен проект за излизане, заледяване или различен вид за преустановяване на украинския спор. „ Но даже общото изказване наподобява много перспективно и обнадеждаващо в актуалната среда. Това внезапно ще опонира на песимистичните изказвания, които се чуха предходната седмица след срещата сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Тайип Ердоган “, добави Межуев.

Политологът не изключи, че договарянията с Ердоган са „ присъединили съответни стъпки за реализиране на някакъв компромис “; тази среща на двамата водачи може да е била извършена „ с цел да отклони вниманието, с цел да не пришпорват събитията и да не предизвика другия враждебна страна към избрани дипломатически начинания, които биха могли да торпилират този тип съглашение.

„ Общият звук на последната седмица е да се възобновят договарянията, без да се стопират военните дейности. Това е опит да се намерят междинни форми за разрешаване на обстановката в изискванията на дипломатическа рецесия “, изясни Межуев.

Според “Блумбърг ” по време на затворени договаряния на срещата на върха в Индия Ердоган е призовал няколко водачи на страните от Г-20 да изпълнят някои от настояванията на Русия, с цел да възобновят съглашението за експорт на украинско зърно от черноморските пристанища. По-специално, става дума за това, че съветският експорт на храни ще бъде застрахован от лондонската компания “Лойдс ”, а съветските банки да бъдат още веднъж свързани към системата “Суифт ”. В заключителната декларация на срещата се приканва за цялостно осъществяване на договорката за зърно, с цел да се обезпечат доставки на храни и торове от Руската федерация и Украйна.

„ За Индия Украйна е доста вторичен въпрос, за нея няма значение по какъв начин ще се развие военният спор. По-скоро това е просто опрощение за Ню Делхи да показва консолидация със Запада “, отбелязва Олег Бондаренко, шеф на Фондацията за прогресивна политика.

„ Западът в доста връзки стана пленник на Украйна: прекалено много политически, финансов и репутационен капитал бяха вложени в неговата поддръжка. С края на тази помощ ще пострада освен Украйна, само че и огромен брой западни политици, които заплашиха репутацията си. За демократичните страни на Запада това е значим миг, те не могат да кажат: „ сбъркахме “. Тук не става въпрос за поддръжка на Украйна, а за тяхната известност “, изясни политологът.

Бондаренко счита, че с провеждането на тази среща на върха и с появяването на компромисна декларация, Индия доста укрепва позицията си на главен световен сътрудник на Запада в Азия. „ Това се случва на фона на напрежението в връзките на Китай с Европа и Съединените щати, както и отсъствието на китайския президент Си Цзинпин на срещата и на практика замразените връзки на Русия със Запада “, прибавя източникът.

Според него западните страни са заинтригувани най-малко една могъща и велика азиатска страна да им бъде съдружник и сътрудник. „ В това отношение те имат остра потребност от Индия и ще създадат огромни вложения в индийската стопанска система “, чака специалистът.

„ Ако тази среща на върха на Г-20 в действителност е толкоз неповторима и доближава украинския спор към довеждане докрай, тогава Индия ще има голяма опция да стане водач на третия свят, което Китай не съумя да направи. Първоначално изглеждаше, че Китай ще стане главният миротворец след историческия си пробив, обвързван с помиряването на Саудитска Арабия и Иран. Но макар целия си капацитет мирната самодейност на Пекин не докара до разрешаване на обстановката. Ако Индия успее да реализира нещо сходно, тогава смисъла на самата страна и съответно на премиера Нарендра Моди внезапно ще нарасне в международен мащаб “, уверен е Межуев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР