Индийският премиер Моди е изправен пред вот на недоверие заради мълчанието относно етническото насилие в отдалечения Манипур

...
Социалните медийни канали на индийския премиер Нарендра Моди предполагат, че
Коментари Харесай

Социалните медийни канали на индийския премиер Нарендра Моди предполагат, че той е бил зает с разкриване на проекти за развитие и триене раменете с чуждестранни лидери — мощното въплъщение на възходяща Индия, разклащаща глобалния ред

От KRUTIKA PATHI Associated Press, 7 август 2023 г., 12:13 ч. Спор за утвърдителни действия, в който Кристиан Кукис протестира срещу искането на предимно индуски мейтеи за специален статут това би им позволило да купуват земя в хълмовете, населени от куки и други племенни групи, и да получат дял от държавните работни места.

„Мисля, че всички са много озадачени от премиера мълчанието на министъра“, каза Арати Р. Джерат, независим журналист и политически коментатор.

Мрачно видео, показващо как две жени в Манипур са били нападани и опипвани, стана вирусно за няколко седмици преди, принуждавайки Моди да осъди конкретната атака, въпреки че се въздържаше от разглеждане на цялостния конфликт.

Моди е първият, който демонстрира инциденти или проекти, които отразяват нарастващата мощ на Индия , но критици и анализатори казват, че той често умишлено премълчава противоречията – като вълната от COVID-19 Delta в Индия или актове на насилие в общността.

Миналата седмица служител на железопътната полиция откри огън във влак, убивайки висш офицер и трима мюсюлмани, преди да извика Моди, според предполагаемо видео на нападението. Полицията разследва инцидента.

В същия ден петима души загинаха в общ сблъсък между индуисти и мюсюлмани в щат, управляван от BJP, по време на религиозна процесия от радикална индуистка група.

„Премиерът смята, че мълчанието по тези въпроси не му вреди. Той вярва, че достига до народа на Индия чрез работата, която върши неговото правителство“, каза Джерат. представлява критика към собствената му партия в щата, особено след като нарастват призивите за освобождаване от длъжност на главния министър и правителството, което не успя да потуши кръвопролитието.

Някои наблюдатели казват, че мълчанието му може да защити политическата му марка преди общите избори догодина, особено след като Моди е по-популярен от BJP. Но Джерат каза, че конфликтът вече е станал твърде значителен, за да бъде игнориран.

„Това вреди на министър-председателя, защото той изглежда като човек, който няма емпатия ... и това не е добър имидж“, особено когато Индия е настроена да приветствайте лидерите на 20-те най-големи икономики за срещата на върха следващия месец, каза тя.

ЗАЩО Е ЗНАЧЕНИЕ

Опасността от насилие и недоверие между общностите остава висока в Манипур, който по същество е разделен на две части - между племената на хълма, дом на Kukis, и равнините под тях, където живеят Meitei. Те са разделени от буферна зона, обслужвана от полицейски сили.

Интернетът беше блокиран повече от два месеца и движението на жителите остава силно ограничено. Разярени и въоръжени тълпи са подпалили домове и сгради, избили са цивилни и са прогонили десетки хиляди от домовете им. Те също са нахлули в полицейски оръжейни складове, плячкосвайки близо 3000 оръжия, включително пушки, картечници и AK-47, каза Сушант Сингх, старши сътрудник в Центъра за политически изследвания и ветеран от индийската армия.

Миналата седмица върховният съд на Индия заяви, че е имало нарушаване на закона и реда и поиска директорът на полицията в Манипур да се яви в съда в понеделник.

Нараства и страхът, че вълнението в Манипур може потенциално да се разпространи в североизточната част на Индия, регион с разпокъсана история на етническо насилие, което предишните правителства отдавна се опитват да разрешат. Щатът също така граничи с Мианмар.

„Има споделени етнически корени, които преминават през държавните граници -- вече започнаха да се разпространяват в близките щати като Мизорам и части от Асам“, каза Сингх.

И тъй като държавната машина се срина, бяха докарани десетки хиляди армейски персонал, включително тези от дивизия, която е управлявал спорната индийско-китайска граница, според Сингх.

„Ако проблемът не бъде разрешен бързо, тези ангажименти ще продължат и могат да отслабят отбранителната позиция на Индия срещу Китай в източния сектор“, добави той.

ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ

Опозицията знае, че едва ли има някакъв шанс да спечели вота на недоверие. Но те твърдят, че предложението означава, че министър-председателят ще трябва да се появи в парламента, за да отговори на въпроси и да се справи с кризата в Манипур. опозиционните партии настояват за изявление на Моди за Манипур в парламента от началото на сесията му миналия месец.

Те също така призоваха за уволнението на Бирен Сингх, най-висшият избран служител на Манипур в Манипур и член на партията на Моди, и за налагане на правило, което да доведе до под пряк федерален контрол. Седмици наред опозицията протестира вътре и извън парламента, който последователно е отлаган на фона на шумни лозунги и освирквания, докато правителството се опитва да прибърза със законопроектите.

Те също посети щата наскоро, в опит да окаже натиск върху правителството, като същевременно удари Моди, който не е стъпвал в Манипур от началото на насилието.

Но нищо е работил досега. „Трябваше да ескалираме усилията си“, каза Гаурав Гогои, депутат от опозиционната Конгресна партия, който инициира вота на недоверие.

Министърът на вътрешните работи Амит Шах посети Манипур през май за три дни, където проведе разговори с лидери и групи на общността. Но като цяло критиците казват, че правителството е споделило много малко публично за ситуацията в Манипур и каквито и да било планове за нейното разрешаване.

„Когато има конфликт от такъв мащаб, лидерът на страната използва форума на парламента, за да съобщи своята визия и послание, а след това членовете на къщата се събират в подкрепа“, каза Гогои. „Но в момент, когато индийският парламент трябва да бъде в най-доброто си състояние, виждаме такова неоправдано безразличие от страна на правителството“, добави той.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР