Индийският парламент прие законопроект, който гарантира, че 1/3 от местата

...
Индийският парламент прие законопроект, който гарантира, че 1/3 от местата
Коментари Харесай

Индия одобри законопроект за активно участие на жени в политиката: Реална промяна скоро?

Индийският парламент одобри законопроект , който подсигурява , че 1/3 от местата в долната камара на Народното събрание и в щатските събрания ще бъдат налични за дами , заяви “BBC ”. Въпреки този ход обаче, страната към момента наподобява надалеч от опцията скоро да види повече дами в законодателните си органи, защото законът ще бъде прибавен едвам откакто Индия завърши идващото броене на популацията и преначертае границите на изборните региони. Очаква се тези комплицирани процеси да лишават няколко години .

В сряда Лок Сабха , или долната камара на Народното събрание, утвърди законът „ Nari Shakti Vandan Adhiniyam “ (което в свободен превод от хинди значи „ Закон за отдаване на дължимото на дамите “ ) съвсем единомислещо – 454 от присъстващите 456 депутати гласоподаваха „ за “. Вчера горната камара , или Раджа Сабха , разиска законопроекта и също го одобри единомислещо. Сега той се нуждае от подписа на президента , само че съгласно анализатори това е единствено условност и законопроектът е „ изкусително близо “ до това да се трансформира в закон, въпреки че няма да може да се приложи незабавно.

Приемането на законопроекта, по който се работи към този момент повече от четвърт век насам, беше несъмнено от държавното управление като „ историческа “ стъпка. Министър-председателят Нарендра Моди съобщи, че той ще подтиква овластяването на дамите и ще даде опция за по-активното им присъединяване в политическия развой на страната.  Политици от опозицията обаче упрекнаха държавното управление, че е „ предало очакванията на милиони индийски дами и девойки “ , защото към този момент няма изясненост по кое време смяната ще бъде приложена и на процедура. Настоявайки за незабавното му използване, някогашният ръководител на Конгреса Соня Ганди възкликна: „ Колко години ще би трябвало да чакат – две, четири, осем? “

Какво гласи законопроектът?

Законопроектът подсигурява запазването на една трета от всички места за дами в Лок Сабха, щатските асамблеи, както и в столицата Делхи, която е федерално управлявана територия, само че има изборно заседание. Законът ще се ползва и за местата, които към този момент са непокътнати за някои от най-необлагодетелстваните общности в Индия, известни като „ касти “ и „ племена “ . В 545-членната Лок Сабха за тези две групи са непокътнати 131 места, а в щатските асамблеи те доближават хиляди.

След като бъде въведена , тази политическа смяна в началото ще бъде в мощ за интервал от 15 години , само че срокът ѝ може да бъде продължен в допълнение от Народното събрание. Със закон, признат от Народното събрание, ще се дефинира кои места ще бъдат непокътнати за дами, като те ще се сменят на всеки няколко години.

Кога се чака да станем очевидци на повече дами политици в Индия?

Съставът във връзка с пола в индийския парламент и щатските събрания надали ще се промени скоро.

Вътрешният министър Амит Шах даде обещание, че преброяването , което трябваше да се организира през 2021 година, само че се забави поради пандемията, ще бъде осъществено „ скоро “ след общите избори следващата година. Експертите обаче настояват, че сложната задача , обвързвана с броене на 1,4 милиарда души, напълно предстоящо може да отнеме няколко години .

След това по проект държавното управление би трябвало да стартира „ делимитация “ – просто казано, развой за преначертаване на границите на изборните региони е, чиято цел е да подсигурява, че всеки от тях съставлява подобен брой гласоподаватели. Поради неравномерното повишаване на популацията в другите елементи на страната през последните години, някои места имат доста повече гласоподаватели от други, по тази причина определянето на границите цели да поправя това. Не бива да се не помни обаче, че това е дълъг развой , който може да отнеме няколко години. Както напомни един коментатор, на последната комисия за установяване на границите на изборните региони са били нужни пет години, с цел да изготви окончателния си отчет.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР