Индийски бизнесмен може да купи активите на ЧЕЗ България. До

...
Индийски бизнесмен може да купи активите на ЧЕЗ България. До
Коментари Харесай

Индиец може да купи активите на ЧЕЗ България

Индийски предприемач може да купи активите на ЧЕЗ България. До това може да се стигне, в случай че след девет месеца Гинка Върбакова от "Инерком " не успее да заплати контрактуваната сума.

Компанията India Power Corp Ltd. е различният претендент за българските активи на ЧЕЗ, в случай че се провали договорката с българската „ Инерком”. Това излиза наяве от изявление пред в. „ Лидове вести “ на мениджъра в ЧЕЗ Томаш Плескач. Той дава отговор за бизнеса в чужбина на чешката компанията.

Преговорите сред „ Инерком” и банките към момента не са завършили и може да има смяна. „ Имаме девет месеца, с цел да приключим договорката. Купувачът заплаща и ние прехвърляме акциите. Ако той не заплати, ние оставаме акционер. Дотогава нищо няма да се случи”, добави Томаш Плескач.

Той въпреки всичко удостовери, че до края на седмицата ще стане ясно дали българската страна ще влезе в договорката.

India Power е част от милиардна индийска фамилна група и беше претендент за енергийния бизнес в страната ни, дружно с българския търговец на ток "Фючър енерджи ". Тя беше втора в листата на възможните купувачи, определени от ЧЕЗ. Така, в случай че договорката с „ Инерком” не успее да завърши до 9 месеца, ЧЕЗ ще стартира да договаря с втория претендент, разкри процедурата Томаш Плескач.

От изявлението излиза наяве още, че ЧЕЗ е проучила финансирането на договорката от страна на „ Инерком” и знае, че в него взе участие компания на грузинския предприемач Паата Гамгоинешвили, само че счита, че в това няма нищо неправилно, защото е минало през вътрешно следствие на компанията. От ЧЕЗ не виждат никакви опасности по отношение на съветските наказания, а всичко това е било взето поради.

На въпрос дали българската страна е декларирала интерес да взе участие в договорката, Томаш Плескач отговори: „ Напротив, ние им го предложихме и на няколко пъти българското държавно управление го отхвърли, както е видно от публикации в разнообразни български вестници”.

Ако се стигне до договорка с India Power, това ще е втора огромна компания от Индия с интерес в България, след Прамод Митал в "Кремиковци ".

India Power Corporation Ltd е част от милиардна бизнес конструкция на семейство Канория. Фамилната Kanoria Group ръководи бизнес за $10 милиарда

Групата има 30 - 40 хиляди чиновници. Тя е основана в Колката (бивша Калкута), Западен Бенгал. Бизнесът й е главно обвързван с построяването на инфраструктура, само че има и финансови поделения, както и електронна търговия и естествено енергетиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР