Индийски астрономи са открили нова симбиотична звезда TCP J1822, която

...
Индийски астрономи са открили нова симбиотична звезда TCP J1822, която
Коментари Харесай

Откриха нова симбиотична звезда със сложен спектър и изригвания

Индийски астрономи са разкрили нова симбиотична звезда TCP J1822, която съставлява двойна система със комплициран набор, генериращ изригвания. Откритието е разказано в публикация, оповестена в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS).

Симбиотичните звезди, които са двойни системи с тясно взаимодействащи си спътници , демонстрират внезапни, епизодични промени в емисионните спектри, тъй като единият сателит е доста гореща и дребна звезда, а другият е студен колос.

TCP J1822 is a symbiotic star, observations find
— Phys.org (@physorg_com)
TCP J1822 се намира на към 26 000 светлинни години от Земята и е открита на 19 май 2021 година по време на експлоадиране. Смята се, че експлоадирането е почнало на 13-16 май, като е достигнало първия си най-много към пет дни по-късно , последван от десетдневно леко понижаване на светимостта с 0,5 звездна големина. Последвалите наблюдения демонстрираха, че системата демонстрира дълготрайна колебливост, като в спектъра ѝ има мощни линии на безпристрастен водород и двойно йонизирана линия на О2.

Новите наблюдения са осъществени благодарение на хималайския телескоп " Чандра ". Оказа се, че в оптичния набор на TCP J1822 има линии от серията на Балмер (спектрална серия на водородния атом), O I, He I, както и линии от доста възбудени атоми, което недвусмислено удостоверява симбиотичния темперамент на системата.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР