Индийската Reliance назначава деца на Амбани в плана за наследяване

...
От Мунсиф Венгатил и Даня СкариачанБЕНГАЛУРУ (Ройтерс) – Индийската Reliance
Коментари Харесай

От Мунсиф Венгатил и Даня Скариачан

БЕНГАЛУРУ (Ройтерс) – Индийската Reliance Industries Ltd назначи в понеделник трите деца на председателя Мукеш Амбани като директори на борда на конгломерата петрол към телекомуникации, докато милиардерът се готви в крайна сметка да предаде юздите.

Амбани, най-богатият човек в Азия, по-рано каза, че децата му Иша, Акаш и Анант ще имат значителни роли в бизнеса и че Reliance е „в процес на осъществяване на важен лидерски преход“. Мукеш Амбани беше преназначен за председател на компанията за още пет години през юли.

66-годишният Амбани каза, че трите му деца ще работят като единен екип и ще си сътрудничат с други директори, „за да осигурят лидерство на групата Reliance като цяло и ръководи растежа на всички наши разнообразни бизнеси."

С пазарна стойност от над 200 милиарда долара, бизнес империята на Амбани обхваща телекомуникации, търговия на дребно, нефт и газ и нова енергия.< /p>

С Мукеш Амбани в края на 60-те, „моментът вероятно е подходящ... Ако не сега, кога?“, каза Арун Дасмахапатра, партньор в офиса в Мумбай на фирмата за търсене на мениджъри Heidrick & Struggles.

„Това също е опит на Мукеш Амбани да гарантира, че следващото поколение братя и сестри на Амбани ще останат близки един до друг и няма да има разногласия.“

Бащата на Мукеш, Дхирубхай Амбани, добре- известен индустриалец, почина без завещание, предизвиквайки дългогодишна и публична вражда за контрол върху активи между Мукеш и по-малкия му брат Анил.

Амбани е поставил опитни ръководители и дългогодишни приятели и семейство да управляват неговия деца през прехода и те заеха по-големи роли на годишните общи събрания и ръководиха някои съобщения на компанията.

Reliance също каза, че съпругата на Амбани Нита се е оттеглила от борда, за да се съсредоточи повече върху укрепването на благотворителната част на Reliance.< /p>

Акаш Амбани, който е посещавал университета Браун, беше част от екип, който посредничи за инвестиция от 5,7 милиарда долара през 2020 г. от Meta Platforms в Jio Platforms, подразделение на Reliance. Той вече е председател на Reliance Jio Infocomm Limited, телекомуникационното подразделение на Reliance.

Близначката на Акаш, Иша, управлява разширяването на Reliance Retail в нови категории и географии и вече е директор в бордовете на звеното за търговия на дребно, Reliance Retail Ventures, където се помещават залозите на конгломерата в индустриите за физическа и електронна търговия в Индия.

Най-младият от братята и сестрите, Анант, е директор в новия енергиен бизнес на Reliance, звено за търговия на дребно, както и платформи Jio и неговите енергийни, петролни и химически звена.

Назначенията трябва да бъдат финализирани след одобрение от акционерите.

ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, AIRFIBER

< p>Говорейки на годишното общо събрание с акционерите, Мукеш Амбани каза, че звеното за търговия на дребно е удвоило оценката си до 100 милиарда долара след неотдавнашна инвестиция от 1 милиард долара от Qatar Investment Authority в замяна на 1% дял, добавяйки, че вижда интерес от няколко водещи глобални и финансови инвеститори.

Компанията ще пусне Jio AirFiber, безжично вътрешно устройство за офиси и домове, което осигурява скорост, подобна на широколентова връзка, на 19 септември. Устройството, което използва телекома Jio 5G мрежа за свързаност, ще помогне на Reliance да се насочи към повече от 200 милиона домове през следващите три години.

Акциите на Reliance затвориха с 1% спад в понеделник и бяха сред най-губещите в бенчмарка Nifty 50 индекс. Анализаторите отдадоха спада на липсата на каквито и да е нови подробности на събранието на акционерите относно IPO-тата на телекомуникационните и търговските подразделения на компанията.

През 2019 г. Reliance каза, че дяловете ще бъдат листвани публично след пет години. Инвеститорите очакваха актуализация на графика, след като Амбани миналата година каза, че повече подробности ще бъдат споделени на тазгодишната среща.

Амбани също обяви планове за производство на оборудване за вятърна енергия в Индия в рамките на новия енергиен бизнес на Reliance и план за създаване на гига фабрика за батерии до 2026 г.

(Доклад от Munsif Vengattil, Aditya Kalra и Dhanya Skariachan в Бенгалуру; редактиране от Tom Hogue, Mark Potter и Louise Heavens)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР