Индийската методика Аюрведа е в основата на китайската и тибетската

...
Индийската методика Аюрведа е в основата на китайската и тибетската
Коментари Харесай

Древен индийски метод топи излишните килограми

Индийската методика Аюрведа е в основата на китайската и тибетската медицина. Нейните правила се ползват сполучливо и в актуалната медицина и диетологията. В превод Аюрведа значи " принцип на живот ", " познание за живота ".

Уникалната система за хранене от Древна Индия възвръща виталния тонус, усъвършенства самочувствието и ви оказва помощ да отслабнете дейно. Ако се подложите на тази диета, ще съумеете да свалите до 3 кг. единствено за седмица.

През този интервал ще би трябвало да се храните с извънредно здравословна храна и да я приготвяте директно преди хранене, наложително с положително въодушевление. Консумирайте допустимо най-вече плодове и зеленчуци в недопечен тип. Яжте, единствено когато сте гладна. Ако сте изтощена или в неприятно въодушевление, е по-добре да не приемате храна.

Нещата, които ще консумирате, би трябвало да са с разнообразни усети: сладостен, солен, пикантен, кисел, горчив. Не яжте преди сън! Веднъж седмично би трябвало да извършите разтоварващ ден.

Всички модифицирани артикули са изцяло неразрешени!

Продуктите, които ще употребявате, би трябвало да се съчетават добре между тях, в противоположен случай организмът ви ще отслабне. Хранете се по 3-4 пъти на ден, като внимавате порциите да не са огромни. Правете го постепенно и дъвчете добре храната.

Продуктите би трябвало да са здравословни и да подхождат на вашия вид. Не по-малко значим е и водният баланс. Приемайте по една чаша течност преди хранене, по време на хранене - също. След като се нахраните, се постарайте да не пиете вода. Препоръчително е за денонощие да пиете не повече от 2,5 литра вода.

Основният принцип на аюрведа диета е учреден на храненето в сходство с аюрведическите видове конституции (Доша - силите, които построяват всеки субект и които в тялото извършват разнообразни физиологични функции) и техните комбинации: Питта (горещ, сух), Вата (студен, сух) и Кафа (студен, влажен).

Ето по какъв начин да определите персоналната си конституция

Питта доша

Спортно телосложение, косата побелява рано, податливост към хипертония, кожата е сензитивна към слънцето. Не обичат високите температури.

Умът им е изострен, умеят да се концентрират. Фокусът е една от мощните им страни. Самоуверени са, когато са уравновесени и имат ясно изразен предприемачески дух. Когато не са уравновесени, могат да бъдат нападателни, налагащи се. Обичат провокациите и надпреварите. Страстни и сантиментални натури са. Имат положително храносмилане и добър вкус.

Когато са под стрес, стават нападателни и стартират да се карат и да крещят. Имат положителни мениджърски качества, естествени водачи и положителни оратори са.

Обикновено здравословните проблеми при тях са свързани с възпаления на кожата, стомашни неразположения, бодърствуване и сърцетуптене.

Вата доша

Слабо телосложение, мъчно качват килограми. Обикновено са високи, с дълги крака и бърза походка. Кожата е суха, бледа, елементарно изпръхва в студено време. Косата е суха, чуплива, с неприятна търпимост към мраз.

Лесно възбудим вид, енергични и ведри. Бързо трансформират настроението си. Трудно им е да съблюдават какъвто и да е дневен график. Имат внезапни пикове и спадове на силата, което води до честа изтощеност. Когато са под стрес, реагират с терзание, тревога, суматоха. Често работят импулсивно. Трудно овладяват мислите си.

Kафа доша

Едро телосложение, податливост към напълняване и отоци. Кожата е мазна, бледа и влажна, с огромни пори. Не се усещат добре на студено и влажно.

Може да им се има доверие. Лесно простят и не са злопаметни по природа. Стабилни и правилни са. Имат най-стабилни и дълготрайни равнища на сила от трите доши. Обикновено приказват постепенно и премерено, обмислят всяко нещо, което споделят. Учат по-бавно, само че един път запомнили нещо, не го не помнят.

Когато кафа не е уравновесена, тези хора елементарно изпадат в заспалост и депресивни положения. Когато са уравновесени, са спокойни и постоянно намират път към хармоничните взаимоотношения. Не се ядосват елементарно, рядко губят надзор над страстите си.

Здравословните проблеми при тях са свързани с струпване на прекалено много слуз в тялото (под формата на синузит, например), задържане на течности, главоболие, астма, алергии и атеросклероза.

Ако тази информация не ви е била задоволителна, в интернет могат да се намерят доста таблици, по които елементарно и тъкмо да определите персоналната си конституция и да подберете продуктите за диетата си и метода, по който да ги приготвите.

Диета за вид Питта

Ако у вас доминира тази Доша, би трябвало да консумирате топла, само че не гореща, храна. В хранителния режим на този вид хора би трябвало да е включена горчива и сладка храна. Киселите, солени и остри храни би трябвало да се употребяват допустимо минимум. Можете да приемате доста течности. Освен вода можете да пиете ябълков и гроздов сок, както и сок от нар. По време на хранене можете да пиете по малко вино или бира.

Диета за вид Kафа

Правилното хранене за този вид Доша допуска потреблението на горчива и храна. Сладката, солена и кисела храна не се предлага. Добре е да приемате главния размер храна в интервала 10-13 часа,пише jenata.blitz.bg

. Можете да се откажете от ранната закуска. Вечерята ви би трябвало да бъде преди залез слънце. Постарайте се да избягвате междинните хранения и спането след ястие. Не пийте доста течности и ограничете алкохола до най-малко.

Диета за вид Вата

Този вид хора са склонни към алергии и би трябвало да са доста деликатни към другите артикули. Заложете на киселата, сладка и солена храна. Тя би трябвало да е топла, само че не гореща. Препоръчва се използването на огромно количество течности, включително билкови чайове и плодови сокове. Преди ястие се разрешава алено вино. Яжте с компания, само че не и до момента в който гледате телевизия. Ако сте нервна и в неприятно въодушевление, е по-добре да отложите храненето, до момента в който прочувственото ви положение не се усъвършенства.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР