Индийче откри вдъхновение в платната на Кольо Карамфилов и ги

...
Индийче откри вдъхновение в платната на Кольо Карамфилов и ги
Коментари Харесай

Индийче прерисува Кольо К. в зелено

Индийче откри ентусиазъм в платната на Кольо Карамфилов и ги претвори по собствен метод на статива – в абстракции в зелено. 2-годишният Ноа се включи в детската стратегия от откриващия уикенд на „ Пловдив 2019 ”. Един от акцентите в нея бе изложбата „ Необозримо за Кольо К. ”, а хлапетата имаха опция да рисуват на стативи измежду творбите му от разнообразни интервали в Градската художествена изложба.

Ноа дойде под тепетата особено за старта на Европейската столица на културата. Баща му – Паван, е индиец и работи в огромна банка у нас. Майка му Елина пък е латвийка. Семейството е от три седмици в България и Пловдив е едно от първите места, посредством които се пробва да я опознае. В съботния ден чужденците смогнаха да прегледат Историческия музей и късовете от Берлинската стена от изложбата край Римския стадион, а след първия опит на Ноа като художник се насочиха към церемонията по откриването на бул. „ Цар Борис III Обединител ”. От всичко забелязано дотук не ни хареса единствено неприятното време, пошегува се интернационалното семейство.

Руснаци и немци също бяха чели програмата на откриващия уикенд дружно с децата си и минаха през залите, в които имаше начинания за тях.

И за първокласничката Надежда от ОУ „ Васил Левски ” откриващият уикенд бе първа среща с Кольо Карамфилов. В дървените лица с дълги носове на пловдивчанина, по който Пловдив тъгува, момичето видя образно това, което знае от приказката за Пинокио – какво ти се случва, когато послъгваш. Празнично ми е, показа момичето и нарисува огромна ваза с цветя, обградено от ангелите, месиите, разплаканите сърца и бинтовените души в творбите на Кольо Карамфилов. Самият той дръпваше от цигара и разказваше с полуусмивката си по какъв начин гледа на света от видео, което се въртеше в залата.

Много е добре, че е помислено и за дребната аудитория, остана удовлетворена майката на Надежда, която е водила щерка си и на детската Нощ на галериите и музеите. Този уикенд останали леко разочаровани единствено, че ги няма обещаните двуметрови риби, които трябваше „ да плуват ” във въздуха съгласно предварителната стратегия на Природо-научния музей. Домакините дали обещание да се реваншират в края на февруари. 4-годишният Александър и батко му Стоян обаче се възползваха от опцията да сглобяват дървени пъзели, до момента в който се получат профили на праисторически животни. Момчетата дойдоха за откриващия уикенд от Пазарджик. Чухме за него по малкия екран, безработни сме и няма проблем да се приберем късно вечерта, сподели майка им Нина.

Ученици от Спортното учебно заведение пък няма потребност от детска стратегия, тъй като участваха в същинската – спектакъла „ Ние сме всички цветове ” на 30-метровата кула в сърцето на града. Още в ранния следобед осмокласничката Йоанна Стойкова, която тренира академично гребане, и шестокласниците Стефани и Станислав от отбора по кану-каяк се явиха във Военния клуб. Там върху лицата на всички доброволци бяха изрисувани алени сърца и многоцветно лого на Пловдив 2019. Тийнейджърите описаха, че им предложили да станат доброволци от учебно заведение, и те незабавно решили, че ще бъде вълнуващо. Тримата бяха измежду 1000-та пловдивчани, които на финала на церемонията обкръжиха кулата, облечени в разноцветни дъждобрани като знак на многообразието, с цел да въплътят мотото „ Ние сме всички цветове ”.

В неделния ден страстите към кулата се придвижиха в пътяващата галерия „ Еврика ”, с която „ Музейко ” гостува под тепетата в границите на ЕСК. Баба се свърза с внука си по телефона на Александър Бел. Хлапета се видяха на екрана в проява по какъв начин работи тв приемникът. И ахнаха, когато съзряха на рентген какво има в един джиесем, в кубчето на Рубик, в костната система на жабата и в портмонето на мама. До края на годината в Музея за модерна история към Регионалния исторически музей остават 6 съществени пана и 12 интерактивни, които описват на децата за изобретенията, трансформирали света, и им дават опция самите те да бъдат откриватели. Преди да си тръгне, всеки има опция да предложи своето откритие на бъдещето. Сред първите, които се появиха на таблото, бяха: „ машина, която написа домашни ”, и „ робот, който прави всичко вкъщи ”.

И сега в двора на музея има опашка, а разпоредители пускат на групи поради големия интерес.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР