Индия забрани износа на пшеница, на която разчиташе светът, за

...
Индия забрани износа на пшеница, на която разчиташе светът, за
Коментари Харесай

Индия забрани износа на пшеница с незабавен ефект

Индия забрани износа на пшеница, на която разчиташе светът, с цел да се облекчат рестриктивните мерки в доставките, провокирани от войната в Украйна, заявявайки, че продоволствената сигурност на страната е под опасност, оповестява Bloomberg. Износът ще бъде позволен до страни, които имат потребност от пшеница за продоволствена сигурност и въз основа на настояванията на държавните управления им, съобщи генералният директорат по външната търговия на Индия в известие от 13 май.

Всички други доставки се не разрешават неотложно. Решението да спре износа на пшеница акцентира опасенията на Индия поради високата инфлация, засилвайки хранителния протекционизъм от началото на войната. Правителствата по света търсят способи да подсигуряват локални хранителни доставки на фона на растящите аграрни цени. Индонезия спря износа на палмово масло, а Сърбия и Казахстан постановиха квоти върху износа на зърно.

Ограничаването на износа ще бъде удар за упоритостта на Индия да се възползва финансово от международното рали в цените на пшеницата, откакто войната възпря търговците потоци от черноморската житница на света. Внасящите пшеница страни се обърнаха към Индия за доставки, а най-големият покупател Египет неотдавна утвърди страната като източник на импорт на пшеница. Bloomberg News заяви по-рано този месец, че рекордната гореща вълна е увредила добивите от пшеница в Индия, карайки държавното управление да обмисли ограничаване на вноса. Министерството на храните съобщи, че не вижда причина да управлява износа даже когато държавното управление снижи оценките за производството на пшеница в Индия.

Доставките с към този момент издадени неотменими акредитиви ще бъдат позволени, се показва в известието. Търговците са сключили покупко-продажби да изнесат 4 млн. тона до момента за 2022-23 година, съобщи министерството на 4 май. След Египет Турция също даде позволение за импорт на пшеница от Индия, добави той. След като войната удари транспорта в черноморския район, който образува към четвърт от международната търговия с пшеница, Индия се пробва да запълни вакуума. Страната цели експорт на рекордни 10 млн. тона за 2022-23 година

Местните провокации обаче се оказаха в центъра на вниманието през последните седмици. Стотици хектари посеви от пшеница бяха наранени през най-горещия март в историята на Индия, с което добивът може евентуално да намалее с 50% в някои района в страната, сочи изследване на Bloomberg. Това провокира опасения на локалния пазар, където милиони хора зависят от земеделието като главен източник на прехранване и храна. Правителството съобщи, че покупката на пшеница за неговата стратегия за хранителна помощ - най-голямата в света, ще бъде по-малко от половината от равнището от предходната година. Забраната за експорт евентуално ще навреди на фермерите и търговците, които са натрупали ресурси от зърно в очакване на по-високи цени.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР