Индия успя да постигне това, което за други страни е

...
Индия успя да постигне това, което за други страни е
Коментари Харесай

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ! Индийската “Марсианска орбитална мисия” влезе в орбита около Марс!

Индия съумя да реализира това, което за други страни е или непостижима фантазия, или горчив несполучлив опит. Обликът на актуалната космонавтика е вечно изменен.

Рано тази заран след 4:45 часа българско време “Марсианска орбитална задача ” възпламени моторите си за нахлуване в орбита. Малко след 5:00 часа автоматизираната междупланетна станция влезе в сянката на Червената планета и настъпи интервал на радиозатишие и нервно очакване.

Но след 5:30 часа, когато радиозатишието свърши и галактическият уред насочи антените си към Земята, екипът в контролния център избухна в ръкопляскания и прочувствени честитки. Сигналите бяха прихванати от интернационалните наземни станции.

С триумфа си “Марсианска орбитална задача ” слага няколко върха и достижения.

 MOM

Илюстрация, публикувана от индийската галактическа организация. Image credit: ISRO

На първо място, това е връх за най-евтината до момента задача, която доближава Марс. Както споделя самият министър председател Нарендра Моди, Индия е похарчила по-малко пари от паметния научно-фантастичен филм “Гравитация ”. За създаването на “Гравитация ” са изхарчени към $100 милиона $, за които получаваме симулация на галактическо странствуване в киното. За “Марсианска Орбитална Мисия ” са изхарчени едвам $74 милиона и получаваме същински галактически полет! Разбира се, тук е правилно да отбележим, че огромна част от разликата се дължи на другите стопански равнища на двете страни – Индия и Съединени американски щати.

На второ място, имаме рекорден брой галактически апарати, които учат Марс. В околомарсианска орбита към този момент има пет апарата (рекорден брой), а общо задачите на Марс (в орбита или на повърхността) са седем – също рекорден брой.

На трето място, Индия е четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и страните от Европейската галактическа организация, която доближава Марс. От друга страна, Индия е първата страна в Азия, която съумява да доближи Червената планета. Макар че Япония има забележителна стратегия с модул на “Международната галактическа станция ” и астронавти, както и първа сполучлива доставка на проби от метеорит на Земята, двете й планетарни задачи ( “Нозоми ” до Марс и “Акатсуки ” до Венера) са несполучливи. Китай също до този миг бе приет за всекидневен галактически водач, с първо кацане на Луната за 21-ви век… само че китайската задача до Марс “Юнгуо 1 ” се провали дружно с “Фобос-Грунт ”, който беше притежател за нея. Така Индия влиза в един първокласен клуб със удивително достижение, което дълго време е убягвало на други страни.

На четвърто място Индия е първата независима страна, която съумява да реализира сполучливо идване в орбита към Марс от първия път!!! Европейският “Марс Експрес ” също съумява от раз, само че е плод на доста страни. Миналите триумфи на Съюз на съветските социалистически републики и актуалните на Съединени американски щати са факт едвам след серия провали.

С идването на “Мейвън ” на НАСА и “Марсианска орбитална задача ” на Индия през този месец, стартира нов трогателен интервал за галактическите проучвания на Червената планета.

За разлика от “Мейвън ”, индийската марсианска задача разполага с камера за цветни фотоси. Информирани сме, че Индия ще се опита да направи първи фотоси на Марс по-късно денем, тъй че следете уеб страницата.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР