Индия става Бхарат.Статии с подобни заглавия се прокраднаха на страниците

...
Индия става Бхарат.Статии с подобни заглавия се прокраднаха на страниците
Коментари Харесай

Не, Индия си остава Индия. Моди не е Мъск

" Индия става Бхарат ".

Статии с сходни заглавия се прокраднаха на страниците на множество родни и задгранични медии през последните няколко седмици. Те определяха като повратно решението на Нарендра Моди - премиера от ръководещата Индийска национална партия (позната и като " Бхаратия джаната " ) да се появи на срещата на Г-20 в Ню Делхи в началото на месеца зад табелка, на която не пишеше " Индия " (по-известното на интернационалната сцена име на страната), а  " Бхарат ". 

Име на страна обаче не се мени толкоз елементарно.

Ето няколко аргументи за какво Индия е Бхарат... и за какво ще си остане Индия.
Бхарат - другото име на Индия
Бхарат е древното санскритско наименование, употребявано за Индия, в продължение на над 2000 години. 

Де юре, в Член I от Конституцията на страната категорично се споменава фразата:  " Индия, която е и Бхарат... "

Де факто, десетки политици и стотици милиони елементарни индийски жители (предимно индуси) наричат страната си " Бхарат ". Много преди раждането на Моди, появяването на " Бхаратия джаната " и оттатък всякакво подозрение - срещата на Г-20 в Ню Делхи.
Проблемът с Индия
Името " Индия " е англицизирана версия на санскритската дума за река Инд -  " sindhu ". Въведено е по време на ръководството на Британската империя от 1858 до 1947 г. 

В акцията за разпространение на " Бхарат " представители на ръководещата партия непосредствено слагат като цел " деколонизацията " на страната.

" Британците трансформираха името на Бхарат на Индия ", разгласи неотдавна пред парламента депутатът на  " Бхаратия джаната "  Нареш Бансал. " Нашата страна е известна с името " Бхарат "  от хиляди години… Името " Индия "  е обещано от колониалния Радж и затова е знак на робството ".

За поддръжниците на Моди използването на " Бхарат " утвърждава концепцията, че позорното положение на " перла " в нечия корона е в историята. 

И че Бхарат още веднъж е субект с голяма гравитация и възможности да въздейства върху значимите събития в нововъзникналия мултиполярен свят.
Проблемът с Бхарат
Критиците на " Бхарат " показват, че използването на името е явен опит на държавното управление на Моди да изтрие от историята на Индия интервала на мюсюлманската Моголска империя - преобладаващата нация на полуостров Индостан от 1526 до 1858 година Само през последното десетилетие имената на някои градове с мюсюлманско население бяха " индуизирани ".

Мислите на Моди евентуално са ориентирани и към парламентарните избори през 2024 година, когато против него ще се изправи опозиционната коалиция INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance). Тя е формирана от 26 партии, в това число групи, отдадени на правата на маргинализирани етнически и религиозни общности.

Подкрепата на Моди в страната остава висока - 63% през август 2023 година, съгласно изследване на списанието " Индия през днешния ден ". През януари утвърждението му е било 72%. Анкетиращите допускат, че причините за спадането на доверието са инфлацията (достигнала съвсем 12% през предишния месец) и безработицата, която е над 8%.

" Битката за " Бхарат " евентуално ще наелектризира електората на Моди и ще му подсигурява победа на изборите, даже в случай че икономическите несгоди на индийците се задълбочат. 
Изтриването на " Индия "? Мисия невъзможна
Както към този момент обяснихме -  " Бхарат " и " Индия " са двете официални имена на най-многочислената нация в света. Съгласно от Конституцията, корекция в главния закон се приема, в случай че във вота участват поне две трети от представителите и в двете камари на индийския парламент. За тази цел на Моди ще му бъдат нужни гласовете на депутати от INDIA и както можете да се досетите от името на групировката, те надали ще са благосклонни към сходна самодейност.

Дори и по някакъв метод да бъде прокарана конституционна промяна, " Индия " ще остане желано име за стотици милиони жители. Не единствено за споменатите маргинализирани групи, само че и за по-богатото и авторитетно англоговорящо население.

Разбира се, проучването на сходна догадка е загуба на време. Защото...  
...Моди не е Мъск
Когато през 2005 година Съединени американски щати отхвърлят да издадат виза на Нарендра Моди, надали са очаквали, че по-малко от 10 години по-късно Барак Обама ще разчупва ледове в телефонен диалог с новоизбрания министър председател на Индия.

Но Моди не дава израз да таи ненавист или неодобрение против американците за ограничаващата мярка. Вашингтон и Ню Делхи са в разнообразни лагери по проблема с войната в Украйна. По други въпроси обаче са на едно мнение - да вземем за пример, нуждата да работят координирано в сдържането на Китай в Индийско-Тихоокеанския район. Този споделен интерес докара до възобновяването на Четворката - районен алианс с присъединяване на Съединени американски щати, Индия, Австралия и Япония. 

Моди добре осъзнава, че " Бхарат " е с лимитирани благоприятни условия - името предолагаемо респектира сътрудниците на интернационалните конгреси и надъхва локалния електорат. Но до такава степен. 

India е марка за милиарди. " Ребрандирането " на нещо толкоз познато би било прекомерно мъчително, както в този момент се убеждава притежателят на " Туитър " (така де - " Х " ) Илон Мъск.

Днес Моди се пени срещу използването на " Индия ", само че през 2014 г. стартира програмата " Make in India ", чиято концепция бе да притегли непознати вложения. В речите си министър-председателят е коренен националист, само че когато става въпрос за ползите на страната, работи прагматично.

Затова макар призраците на колониализма и плъзналия боязън от не-индуси, Индия ще си остане Индия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР