Индия спря визовите услуги за канадски граждани на фона на

...
Индия спря визовите услуги за канадски граждани на фона на
Коментари Харесай

Индия спря визите за канадци заради ескалацията на спора

Индия спря визовите услуги за канадски жители на фона на нарастващия спор към убийството на сикхски сепаратист на канадска земя, оповестява „ BBC “. Доставчикът на визови услуги BLS разгласява известие от индийската задача, като упреква „ оперативни аргументи “ за решението.

Напрежението избухна тази седмица, откакто Канада съобщи, че проверява „ достоверни обвинявания “ , свързващи Индия с убийството на сепаратисткия водач . Индия яростно отхвърли обвиняването, наричайки го „ неуместно “ . Анализатори споделят, че връзките сред страните, които бяха обтегнати от месеци, в този момент са на най-ниското си равнище. Съобщението за прекъсването на визите беше оповестено първо на уеб страницата на BLS в четвъртък. В него се споделя:

„ Важно известие от индийската задача: заради оперативни аргументи, считано от 21 септември 2023 година, индийските визови услуги са спрени до второ разпореждане. “

Министерството на външните работи на Индия отхвърли да разяснява въпроса и изиска от „ BBC “ да се позове на уеб страницата на BLS.

Този ход идва ден, откакто Индия издаде съвет, призоваващ своите жители, пътуващи до или живеещи в Канада, да „ демонстрират оптималната нерешителност “ предвид на „ възходящите антииндийски действия и политически оправданите закононарушения от ненавист и незаконното принуждение в Канада “ .

Канада има 1,4 милиона души от индийски генезис , което съставлява 3,7% от популацията на страната, съгласно преброяването от 2021 година Индия също по този начин изпраща най-вече задгранични студенти в Канада – през 2022 година те съставляват 40% от общия брой задгранични студенти при 320 000.

В сряда Делхи оповести, че някои скорошни закани са били ориентирани към нейните дипломати и някои индийци, „ които се опълчват на антииндийската стратегия “ .

Канадският министър председател Джъстин Трюдо съобщи в понеделник, че разследващите организации проверяват дали „ сътрудници на държавното управление на Индия “ са забъркани в убийството на Хардип Сингх Ниджар , канадски жител – Индия го е определила като терорист през 2020 година Ниджар беше убит в автомобила си от двама маскирани въоръжени мъже пред сикхски храм на 18 юни в Британска Колумбия.

„ Всяко присъединяване на непознато държавно управление в убийството на канадски жител на канадска земя е недопустимо нарушаване на нашия суверенитет “ , съобщи Трюдо пред канадския парламент в понеделник.

Индия реагира остро на неговото изказван, заявявайки, че Канада се пробва да измести фокуса от халистанските терористи и екстремисти, които са получили заслон там.

Индийското държавно управление постоянно реагира остро на настояванията на сикхските сепаратисти в западните страни за Халистан или обособена татковина на сикхите. Движението Халистан доближи връхната си точка в Индия през 80-те години на предишния век с нечовечен протест, концентриран в щата Пенджаб, обитаем с болшинство сикхи. Тя беше потушена със мощ и в този момент има дребен резонанс в Индия, само че към момента е известна измежду някои от сикхската диаспора в страни като Канада, Австралия и Обединеното кралство.

Канада е дом на най-голямото сикхско население отвън Индия, с към 780 000 сикхи – съставляващи повече от 2% от популацията на страната. В страната към този момент организираха няколко митинга и демонстрации в поддръжка на Халистан .

През юни беше обявено, че Индия е повдигнала публична тъжба до Канада по отношение на сигурността на своите дипломати на канадска територия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР