Индия съобщи за новото оръжие срещу замърсяването на въздуха –

...
Индия съобщи за новото оръжие срещу замърсяването на въздуха –
Коментари Харесай

В Индия показаха „оръдие срещу смога“


Индия заяви за новото оръжие против замърсяването на въздуха – "оръдие против смога", с което управляващите се надяват да изчистят небето над Ню Делхи. Според еколозите обаче това е единствено заиграване с казуса, а не негово решение.

Индийските производители на оръдието настояват, че фините капчици вода, които се изхвърлят с висока скорост, могат да отнесат смъртоносните въздушни замърсители, носещи се в небето над една от най-замърсените столици на света.

Гигантското устройство- завършено като сешоар и инсталирано на камион - бе тествано в Ананд Вихар, регион в източната част на Делхи, граничещ с индустриална зона, която постоянно се гордее с най-мръсния въздух.

Уебсайтът на посолството на Съединени американски щати в сряда сподели, че концентрацията на най-малките и най-вредните частици, познати като PM2.5, в Ананд Вихар е достигнала 380 - повече от 15 пъти над безвредното оптимално равнище съгласно Световната здравна организация.

Оръдието - предопределено за битка с праха над минните и строителните обекти - коства към 31 000 $, само че държавните чиновници наподобяват подготвени да отворят чековата брошура. "Ако това се окаже сполучливо, ще ги изкараме по улиците на Делхи допустимо най-скоро", сподели Иран Хюсеин, министър на околната среда на Делхи, пред Агенция Франс Прес в Ананд Вихар до момента в който оръдието разпръскваше мъгла под замъгленото небе.

От производителя Cloud Tech споделиха, че оръдието може „ да изстрелва “ до 100 литра вода в минута в небето и да издуха 95 % от замърсителите на въздуха.

От Грийнпийс не бахо доста впечатлени и споделиха, че оръдията е похищение на вниманието от главните аргументи за зимното замърсяване над Делхи, което е толкоз неприятно събитие, че един от най-високопоставените мъже в столицата го разказва като "газова камера".

Делхи се задушава всяка зима, защото хладният въздух улавя токсична примес от замърсители от изгарянето на сламата от реколтата, отработените газове, откритите пожари, праха от строителството и индустриалните излъчвания наоколо до земята.

"Това несъмнено не е решение. Можете да го употребявате понякога в спешни места, само че решението за замърсяване се състои в това да се управлява източника, вместо да се пръска вода върху него", сподели на Агенция Франс Прес Сунил Дахия от Грийнпийс.

"Властите в Делхи би трябвало да търси по-устойчиви решения, в сравнение с да основават бизнес за няколко компании".

Делхи се бори да ограничи годишната злина, предприемайки фрапантни краткосрочни ограничения - като затваряне на заводи и тухлени пещи и ограничение на потреблението на коли – само че без триумф за намаляне равнищата на рисково замърсяване.

През ноември рецесията беше толкоз сериозна, че лекарите оповестиха изключително състояние за публичното здраве, а учебните заведения в столицата бяха затворени.

От Cloud Tech признават, че едно или две оръдия няма да създадат нищо за битка с известния с „ чистотата “ си въздух на града, което допуска, че вместо това ще са нужни 30 до 40 „ батареи “.

В Пекин опитаха през 2014 година с сходно „ оръдие “, само че критиците на плана упрекнаха управляващите в мятане на пари напразно за машина, която съгласно учените не въздейства изключително на намиращите се по-ниско над земята замърсители./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР