Индия планира да похарчи около 3.7 млрд. долара за ограда

...
Индия планира да похарчи около 3.7 млрд. долара за ограда
Коментари Харесай

Индия ще похарчи около 3.7 млрд. долара за ограда на границата си с Мианмар

Индия възнамерява да похарчи към 3.7 милиарда $ за ограда по 1610-километровата си граница с Мианмар. Тя би трябвало да е подготвена до 10 години, съобщи " Ройтерс ", базирайки се на техен източник.

Оградата ще има за цел да предотвратява контрабанда и други противозаконни действия.

Ню Делхи съобщи по-рано тази година, че ще огради границата и ще постави завършек на десетилетната политика за безвизово придвижване, със засегнатия от прелом Мианмар, за жителите по границата с Индия от съображения за национална сигурност и за поддържане на демографската конструкция на североизточния район.

Правителствена комисия утвърди финансирането за оградата по-рано през месеца, което би трябвало да бъде утвърдено от кабинета на премиера Нарендра Моди.

Кабинетът на министър-председателя и министерствата на вътрешните работи, финансите, външните работи и информацията и излъчването към момента не са коментирали.

Мианмар също не е коментирал желанията на Индия за градежа на ограда по границата.

След военния прелом в Мианмар през 2021г. хиляди цивилни и стотици бойци избягаха от страната в индийските щати, където хората от двете страни споделят етнически и фамилни връзки. Това разтревожи Ню Делхи заради риска от напрежението сред общностите в Индия.

Някои членове на индийското държавно управление също упрекнаха порестата граница за поощряване на напрегнатата обстановка в размирния североизточен индийски щат Манипур, граничещ с Мианмар. От близо година Манипур е обзет от обстановка, сходна на революция, сред две етнически групи, едната от които споделя родословието с племето Чин в Мианмар.

Комитетът на висшите индийски чиновници също се съгласил за построяването на успоредни пътища по продължение на оградата и 1700 км захранващи пътища, свързващи военните бази с границата, споделя източник на " Ройтерс ".

Оградата и захранващите пътища ще костват близо 125 млн. рупии на километър. Това е два пъти повече от цената от 55 милиона рупии на км за граничната ограда с Бангладеш, издигната през 2020 година Това се дължи на сложния хълмист терен и потреблението на технология за попречване на навлизане и разяждане.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР