Индия отвори първия си завод за производство на етанол от

...
Индия отвори първия си завод за производство на етанол от
Коментари Харесай

Първи завод за етанол от земеделски отпадъци отвори врати в Индия

Индия отвори първия си цех за произвеждане на етанол от оризова плява или стърнища в сряда, като част от ограниченията за понижаване на зависимостта си от вноса на нефт и реализиране на задачата си за нулеви въглеродни излъчвания.

Премиерът Нарендра Моди съобщи, че планът ще понижи замърсяването в столицата Ню Делхи, която през последните години страда от смог през зимата.

Заводът ще се отрази позитивно и на изискванията за живот в северните щати Хариана и Пенджаб, написа Ройтерс.

Индия е най-големият производител на парникови газове в света. Страната си е сложила за цел да реализира нулеви излъчвания до 2070 година Тя разгласи проект за преход към по-чиста сила, благодарение на който ще понижи излъчванията с милиард до 2030 година

Третият по величина вносител на нефт в света не може да остане изолиран от разстройствата на международните пазари, сподели Моди. Той добави, че планът Panipat ще увеличи приходите на фермерите.

Комбинацията от повишаване на цените на петрола много над 100 $ за барел и мощен щатски $ натрупаха напън върху страните, които са подвластни от вноса на недопечен нефт, с цел да подтикват своите стопански системи.

Индийски държавни петролни компании оповестиха проекти за 12 завода в няколко щата за произвеждане на етанол, употребявайки боклуци от фермите.

След три месеца ще стартира промишленото произвеждане от новия индийски петролен цех за 9 милиарда индийски рупии (114 млн. долара), осведоми министърът на петрола на Индия Хардип Синг Пури.

Той добави, че Индия е третата страна - след Бразилия и Съединени американски щати, която създава етанол от селскостопански боклуци. Инсталацията ще създава 100 килолитра етанол дневно, което се равнява на към 100 тона.

Досега Индия използваше етанол, създаден от захар, за разбъркване с бензин.

Произведеният по новия метод етанол ще помогне за редуциране на годишните въглеродни излъчвания с към 300 000 тона, еквивалентни на към 63 000 коли, движещи се по пътищата на страната.

Индия зависи от доставките на гориво от чужбина значително. Те покриват 85% от потреблението й. През последните 8 години обаче тя последователно покачва наличието на етанол в петрола - от 1.4% до 10.16%. Целта й е до 2025/2026 година да реализира 20%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР