Индия отхвърли обвиненията на канадския премиер Джъстин Трюдо за индийска

...
Индия отхвърли обвиненията на канадския премиер Джъстин Трюдо за индийска
Коментари Харесай

Индия гони канадски дипломат на фона на напрежение заради убийството на активист

Индия отхвърли обвиняванията на канадския министър председател Джъстин Трюдо за индийска диря в убийството на сикхски деятел като " неуместни и стимулирани ", съобщи Асошиейтед прес. В понеделник Трюдо упрекна Индия в присъединяване в убийството на Хардип Сингх Ниджар, който беше убит пред сикхски храм на 18 юни в Канада.

Той съобщи, че канадското разузнаване преглежда " достоверни изказвания ", свързващи гибелта му и индийската страна. Във вторник Индия изгони върховен канадски посланик, защото разногласието се разрастна. Това последва експулсирането от Канада на индийския посланик Паван Кумар Рай.

45- годишният Ниджар беше убит в автомобила си от двама маскирани въоръжени мъже в средата на юни вечерта на многолюден паркинг в Съри, град на към 30 километра (18 мили) източно от Ванкувър. Той е бил изтъкнат водач на сикхите като се твърди, че и в предишното е имал закани за живота поради интензивността и активността си. Трюдо сподели в Народното събрание в понеделник, че е повдигнал въпроса за убийството на господин Ниджар пред индийския министър председател Нарендра Моди на неотдавнашната среща на Г-20 в Делхи.

Междувременно Съединените щати показаха угриженост по отношение на изявлението на канадския министър-председател.

" Дълбоко обезпокоени сме от твърденията… на премиера Трюдо. Оставаме в непрекъснат контакт с канадските ни сътрудници. От сериозно значение е следствието от страна на Канада (на убийството на активиста) да продължи и причинителите на бъдат изправени пред правораздаването ", съобщи Ейдриън Уотсън, представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР