Индия е разположила повече войски от всякога на границата си

...
Индия е разположила повече войски от всякога на границата си
Коментари Харесай

Индия ударно трупа войски по границата с Китай


Индия е разположила повече войски от всеки път на границата си с Китай. Това съобщи индийският външен министър Субраманям Джайшанкар, представен от ТАСС.

" Към днешна дата на китайската граница имаме разполагане на индийската войска, каквото в никакъв случай до момента. Това се прави за опълчване на китайското разполагане на войски, което се усили доста от 2020 година насам ", изясни той.

Изявлението на Джайшанкар беше в отговор на рецензиите от опозиционната партия Индийски народен конгрес, която упрекна държавното управление, че не е подхванало никакви дейности по границата с Китай.

Задължение е на индийската страна и това е ангажимент на индийската войска, че няма да позволим на никоя страна, в този случай Китай, да промени едностранно линията на автентичен надзор, акцентира той. Въпросната линия разделя двете страни, които нямат ясно дефинирана граница.

По-рано беше обявено, че на 9 декември е имало конфликти на оспорваната граница покрай Таванг сред китайски и индийски войски. Според информацията китайските войски са се доближили до линията на автентичен надзор, само че са били спрени от индийските сили. Няколко военнослужещи от двете страни са били ранени.

Впоследствие индийският министър на защитата съобщи, че Народноосвободителната войска на Китай се е опитал да промени " статуквото ". Той добави, че Пекин е бил помолен по дипломатически канали да поддържа мира по границата.

През май 2020 година конфликти сред страните на границата в планинския регион Ладакх доведоха до жертви и от двете страни. Индия и Китай разположиха тежка артилерия, танкове и авиация в региона. Последваха военни и дипломатически договаряния, като предходната година и Пекин, и Ню Делхи започнаха да изтеглят силите си от границата.

Лошо дефинираната граница сред Индия и Китай в Хималаите провокира напрежение от десетилетия. През 1959 година Индия разгласи, че Китай е анексирал част от щата Аруначал Прадеш. През 1962 година избухва въоръжен спор сред страните, вследствие на който Китай поема контрола над към 38 000 хиляди квадратни метра индийска територия в Ладак и Аксай Чин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР