Индивидуален подход към различните образователни институции и адаптиране на учебните

...
Индивидуален подход към различните образователни институции и адаптиране на учебните
Коментари Харесай

След наказанията в ОУ “Найден Геров“: Министър Цоков с изненадваща визита

Индивидуален метод към другите просветителни институции и адаптиране на образователните стратегии към ползите на учениците. Това бяха част от акцентите в срещата на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с учителите от СУ “Найден Геров ” в Пловдив. Посещението му бе без предварителна подготовка и целеше персонален диалог с преподавателите, с цел да показват проблемите, които срещат в работата си, и предложенията им за промени.
Прочетете още
Това се случва след наказването за шефа и учителите и наложените инспекции от прокуратурата за случая с умрялата ученичка, на която са били писани оценки.

“Избрах да дойда тук без да известявам никого авансово, с цел да имаме оптимално почтен и открит диалог. Защото Вашето учебно заведение не би трябвало да се трансформира в образец за неодобрение, а за началото на същинска смяна в системата за обсег ”, изясни министър Цоков. По думите му учителите могат да разчитат на всякаква поддръжка, само че е доста значимо да се отстрани формализма и да се взимат повече ограничения за задържане на децата в учебно заведение.

Учителите обясниха, че доста от децата срещат компликации с българския език и е добре да имат опция да приспособяват образователните стратегии към техните потребности. Те демонстрират и ползи към спорта и творчеството, само че материалната база не е задоволително добре развита. Училището има и своите положителни образци - една от възпитаничките през днешния ден е квалифициран преподавател, няколко деца свирят на пиано, а учебният футболен тим е измежду най-хубавите в региона.

След тревожните сигнали от началото на годината през днешния ден учебното заведение е измежду най-стриктно идващите разпоредбите и отразяващи отсъствията. Най-вероятно по този начин ще се понижи броя на учениците с няколко паралелки, само че това е методът, който ще се следва във всички учебни заведения в сходни региони. “Проверките, които започнахме в “Найден Геров ”, ще продължат във всички учебни заведения, тъй като това е правилният път. Заедно с това обаче би трябвало да променяме и приспособяваме системата, с цел да спрат учителите да се усещат изоставени в целия развой ”, сподели още проф. Цоков.

Той акцентира, че би трябвало и да се оферират повече благоприятни условия за професионална подготовка на децата. Учителите споделиха, че децата имат интерес към фризьорство, само че по административни аргументи не са съумели да разкрият сходна паралелка. “Трябва да работим и за застъпване на дуалното образование и да даваме на тези деца професионална подготовка, към която имат интерес и в която могат да се осъществят ”, акцентира проф. Цоков.

Министърът посети двете здания на СУ “Найден Геров ”, както и НУ “Кирил Нектариев ”. Двете учебни заведения се намират в квартал „ Столипиново “ и образоват единствено деца от уязвими групи.

Преди няколко седмици учителите от СУ “Найден Геров ” изпратиха отворено писмо до медиите, че се усещат изоставени и не срещат поддръжка от другите институции по Механизма за обсег и надзор, който цели връщане и задържане на децата в учебно заведение. По тази причина през днешния ден министър Цоков се отзова на поканата за персонален диалог за проблемите, които срещат те в ежедневната си работа.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР