Индиецът Гукеш Домараджу стана май-младият състезател, който печели Турнира на

...
Индиецът Гукеш Домараджу стана май-младият състезател, който печели Турнира на
Коментари Харесай

Индиецът Гукеш Домараджу стана най-младият победител на Турнира на претендентите по шахмат

Индиецът Гукеш Домараджу стана май-младият играч, който печели Турнира на кандидатите по шахмат, откакто направи реми с японеца Хикару Накамура във финалния кръг в Торонто.

17-годишният гросмайстор завоюва победа в шампионата, откакто американецът Фабиано Каруана изпусна печеливша позиция против руснака Ян Непомнящи, с цел да приключи също при реми.

Равенството на Гукеш с черните фигури в партията с Накамура му обезпечи 9 точки, до момента в който Непомнящи и Каруана приключиха с по 8,5.

Най-младият победител до миг в Турнира на кандидатите е бил Гари Каспаров, който бе на 20 години, когато завоюва през 1984 - година преди да завоюва международната купа против сънародника си Анатоли Карпов.

Гукеш, който бе един от тримата индийци, които участваха измежду осемте състезатели на Турнира на кандидатите, ще се срещне с китаеца Дин Лирен за международната купа по-късно през годината. Световният номер 1 Магнус Карлсен от Норвегия, който е петкратен международен първенец в класическия шах, освободи купата си предходната година, като се аргументира с липса на мотивация.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР