Индексите на борсите по света се понижиха чувствително, петролът сорт

...
Индексите на борсите по света се понижиха чувствително, петролът сорт
Коментари Харесай

Котировките потънаха в червено

Индексите на тържищата по света се намалиха сензитивно, петролът вид брент нарастна съвсем до 100 $ за барел, а съветската рубла стана най-нестабилната валута в света - повече от турската лира.

Така в резюме наподобява реакцията на пазарите на решението на съветския президент да признае за самостоятелни две " републики " от Източна Украйна. При това още не са оповестени глобите, които дадоха обещание да наложат Съединени американски щати и сътрудниците им в Европа. Тези наказания към момента не са най-тежките ограничения, планувани за отговор на съветска военна експанзия против Украйна. Според " Файненшъл таймс " петролните колоси и търговците на първични материали ще са най-силно ударени. Но измежду първите, понесли вреди, са огромните съветски банки.

С до 2 процентни пункта се намалиха показателите на азиатските тържища, а при откриването на търговията на московската борса водещият показател падна с повече от 8%, тъй като се разпродават акции поради увеличението на геополитическото напрежение. В понеделник имаше двуцифрено намаляване в Москва единствено от новините, че Путин може да признае ДНР и ЛНР.

Обменният курс на рублата стартира да се трансформира мощно още през вчерашния ден и индикаторът за краткотрайна волатилност (т.е. по какъв начин пазарът прави оценка бъдещата амплитуда на съмнения на курса) вечерта доближи 34%. Преди месец тази оценка за едномесечните търгове на двойката долар/рубла бе малко под 21% по данни на " Блумбърг ". През януари краткотрайната волатилност на рублата бе по-малка единствено от турската лира (32%), само че наклонността се промени на 14 февруари. От тази дата съветската валута е международен водач по неустойчивост ( " Блумбърг " не регистрира обезценяването на беларуската рубла и украинската гривна).

След обръщението на Путин нощес рублата надвиши 80 за един $ (към 10:30 българско време банките продават над 81 и има предложения, наближаващи 85 рубли за долар). Еврото коства над 90 рубли.

За пръв път от 2014 година насам сортът Brent коства над $97 за барел (поскъпване с повече от 2.5%), златото мина над $1900 за унция, биткойн поевтиня с над 5% до $36 800. Извънборсовата търговия, преди да са отворили тържищата в Съединени американски щати, сподели предстоящ спад на S&P 500 с 1.6-2%, а на Nasdaq 100 - с повече от 2%.

Особено съществено поевтиняха акциите на някои съветски компании. В Хонконг UC Rusal се търгуваше първоначално с 22% по-евтино. Спад над 20% имаше през вчерашния ден за Сбербанк, " Газпром ", " Роснефт ".

Възможна война е рискът, който се върти в главите на вложителите, разяснява за Би Би Си Сонг Сун Юн, икономист CIMB Private Banking. По думите му " пазарите потънаха надълбоко в алената зона и има опасения, че разноските за превоз, които така и така са високи, ще се вдигнат още нагоре поради спирания по веригата търсене - предложение.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР