Индексация на месечните абонаментни такси със средногодишния индекс на потребителските

...
Индексация на месечните абонаментни такси със средногодишния индекс на потребителските
Коментари Харесай

A1 и Telenor вдигат цените на всички абонаментни планове

Индексация на месечните абонаментни такси със средногодишния показател на потребителските цени (ИПЦ) плануват два от огромните телекоми у нас – A1 и Telenor за своите консуматори от следващата година. Това ще докара до промени в цените, които засягат частни и бизнес клиенти и е допустимо да усили месечните сметки с до 2-3 лв. в някои от случаите.

В две обособени изказвания от Telenor показват, че индексирането ще бъде отразено в първата фактура, издадена след 5 февруари 2022 година, а от A1 оповестяват, че изменението влиза в действие през първото тримесечие на новата година след оповестяването на Идеологически подривни центрове за 2021-ва.

Индексът на потребителските цени демонстрира измененията на цените на артикули и услуги в потребителската кошница на средностатистическото домакинство и отразява темповете на инфлацията. Средногодишният Идеологически подривни центрове за 2020 година е 1,7%, като понижава по отношение на предходните три години. През 2017 година той е 2,1%, през 2018-а е 2,8%, а през 2019 година доближава 3,1%. Данни за актуалната 2021 година следва да бъдат оповестени.

С какъв брой по-скъпо?

За индексирането A1 и Telenor ще вземат поради стойностите на Идеологически подривни центрове от 2020 и 2021 година, само че поради неналичието на информация за настоящата година все още към момента не е ясно тъкмо с какъв брой ще се трансформират месечните абонаментни такси.

Двата телекома чакат повишаване с почти 4-5%. Така да вземем за пример при 5% по-висока сметка клиент, който заплаща 9,99 лева с Данък добавена стойност, ще добави към тази сума към 0,50 лева, до момента в който потребителите с абонаменти за 59,99 лева ще би трябвало да заделят с близо 3 лв. повече. С това колкото по-висока е сумата на месечната абонаментна такса, толкоз по-голямо начисление ще има след индексацията.

„ През последните две години се следи нарастване на темпа на инфлацията, което значи, че нашите разноски се усилват, до момента в който в това време цените ни останаха без смяна през 2020 година, а мрежата ни записва все по-голямо натоварване “, обясниха от A1. Компанията припомня, че индексацията не може да бъде съображение за прибързано преустановяване на подписан контракт без заплащане на неустойки, защото е заложена в общите условия, с които клиентите са се съгласили.

От Telenor разясниха, че не плануват промени в цените на останалите услуги. Третият водещ телеком у нас, Vivacom, към този момент не оповестява за планувано индексиране.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР