Индексът S&P 500 не е спадал с повече от 1%

...
Индексът S&P 500 не е спадал с повече от 1%
Коментари Харесай

Затишие пред буря за S&P 500 - ето как да инвестирате в подобна среда

Индексът S&P 500 не е спадал с повече от 1% за 38 следващи сесии, възходяща серия за финален път следена в края на 2021 година, когато оптимизмът на вложителите подхранва покачването на знака до най-високото му равнище за всички времена.

Шумът към изкуствения разсъдък подтиква търсенето на акции с напредък и софтуерният бранш в началото беше главният мотор на ралито на S&P, движен от облагите тази година от повече от 220% за Nvidia Corp., към 60% за Amazon.com Inc. и 50% за Apple Inc., както и двуцифрен прогрес за Alphabet Inc. и Microsoft Corp.
 В какво трябваше да инвестирате 10 000 лв. при започване на годината?
В какво трябваше да инвестирате 10 000 лв. при започване на годината?

Крипто, злато, акции - по какъв начин се показват другите други възможности през последните месеци?

Ширината в този момент доста се е подобрила, като 168 акции в измерителя се търгуват единствено на 5% от своя 52-седмичен връх. Около 327 акции са в границите на 15% от едногодишния си връх.

Фючърсите на S&P 500 се намалиха с 0,1% в четвъртък, защото вложителите усвоиха пропуснатите прогнози за продажбите на Netflix Inc., до момента в който Tesla Inc. също падна, откакто доходността се сви през второто тримесечие.

Изниква въпросът по какъв начин да влагаме в сходна среда.

Експерти дават някои препоръки в тази тенденция, какво може да извършите, в случай че очаквате тази ниска волатилност да изчезне с времето. А мотив за сходни упования, са изцяло резонни, поради на обстоятелството, че август е един от най-волатилните месеци в годината, в исторически проект, а септември - най-лошият за пазарите, още веднъж на база история.

Технологичните компании

Технологичните компании бяха локомотива на покачването на пазара през последната една година. Въпреки това обаче, те бяха измежду най-силно засегнатите по време на сериозния спад през 2022-ра година. Това може да е явен симптом, че при евентуално покачване на волатилността, което е идната стъпка (рано, или късно), надали вложителите ще желаят да са на този сегмент.

И до момента в който технологиите сигурно ще са в основата на бъдещето, високите финансови оценки при доста от фирмите в бранша, могат да натежат съществено над цените на акциите им в бъдеще. Инвеститорите би трябвало да са наясно, че в случай че волатилността на пазара стартира да се покачва, тази при софтуерните компании най-вероятно ще е още по-висока. Ето за какво вложения в този бранш сега, могат да са подобаващи единствено за хора със съществени нерви и цялостно схващане на пазара.

Корпоративни високодоходни облигации

Облигациите нормално се купуват, с цел да генерират приходи и да основават непоклатимост на портфейла. Не всички облигации обаче са идентични. Корпоративните и високодоходните облигации могат да бъдат обект на обилни спадове, в случай че се усили волатилността на пазара.

Това сигурно беше казусът през 2008 година и въпреки да не наподобява, като обстановката през днешния ден, добре е да имате едно мислено. Както към този момент споменахме, обстановката може доста бързо да излезе отвън надзор.
 Този ETF подсигурява на вложителите нулеви загуби
Този ETF подсигурява на вложителите нулеви загуби

Предложението не е за тези, които търсят висок риск

Ниските лихвени проценти направиха заемите извънредно евтини, съвсем като форма на свободен заем за фирмите. В резултат на това фирмите към този момент имат сериозен ливъридж и дългова експозиция. А с покачването на лихвите, което следим през последната една година, освен в Съединени американски щати, само че и по целия свят, най-задлъжнелите компании, могат да бъдат съществено наранени.

Ако задачата на облигациите в портфейла Ви е да се резервира капитала, то моментът да ревизирате качеството на притежавани облигации, е по-добър от всеки път.

Не се подлъгвайте от положителното показване на облигации на " затруднени страни ", които са измежду най-печелившите от началото на годината. Защото едно утежняване на пазарната обстановка, най-вероятно ще удари точно тези облигации най-силно.

Развиващите се пазари

Едни от най-волатилните пазари в днешно време са разрастващите се пазари. И това, значително се свързва с две неща - комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и политиката на покачване на лихвите от страна на Съединени американски щати и международните централни банки, към която валутите на разрастващите се страни са извънредно чувствителни.

На процедура, вложенията на разрастващите се пазари, са нещо като софтуерния бранш - може да се чака да са още по-волатилни от пазарите, като цяло и да се движат от политически, финансови, валутни и стопански фактори - с огромни амплитуди.

Ако имате интернационална капиталова експозиция, към разрастващите се пазари е значимо да знаете какъв брой тъкмо огромна е тя. Продължаващата война в Украйна не оказва помощ и прави суровините, мощно волатилни и чувствителни на шокове.
 Ще забележим ли августовски срив за пазарите?
Ще забележим ли августовски срив за пазарите?

Както е споделил Уорън Бъфет - " Страхувай се, когато другите си алчни! "

Концентрирани вложения

Независимо от какъв тип вложения притежавате, постоянно е рационално да избягвате несъразмерна централизация в един актив, бранш, или пазар.

Ако вашето портфолио включва съсредоточени позиции, помислете за понижаване на експозицията им и прекосяване към различен клас несвързани активи. Имайте поради, че може да имате съсредоточени вложения без да го осъзнавате изцяло. Например, в случай че притежавате акции на Apple, Amazon и софтуерния показател Nasdaq, то въобще не сте диверисифициран, обратно на вашите упования.

Бъдете дисциплинирани

Част от това, да сте образован вложител, включва да сте порядъчен в вложенията си. Това включва дълготрайна вероятност за вложение, диверсифициране, прибиране на облаги, когато сте на плюс, или ограничение на загубите до рационални размери, когато пазарите падат.

Мъдрите вложители правят оценка по какъв начин да са на пазара в този момент, както и какво биха желали да притежавате на следващия ден.
 Предстои изгубено десетилетие на щатските пазари?
Предстои изгубено десетилетие на щатските пазари?

Според някои специалисти, налице са съществени предпоставки да забележим " изгубено десетилетие " през идващите години

Уверете се, че капиталовият Ви портфейл разполага със свободни запаси във всеки един миг, с цел да можете да се възползвате от бъдещи капиталови благоприятни условия, когато такива се появят.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР