Индексът на промишленото производство през декември 2022 г. намалява с

...
Индексът на промишленото производство през декември 2022 г. намалява с
Коментари Харесай

През декември промишленото производство е намаляло на месечна база

Индексът на промишленото произвеждане през декември 2022 година понижава с 0.8% спрямо ноември 2022 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) Данните са предварителни и сезонно изгладени. През декември предходната година е записано повишаване с 2.1% на календарно изгладения показател на промишленото произвеждане по отношение на съответния месец на 2021 година.

Месечни промени

През декември 2022 година спад по отношение на предходния месец е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 26.8%, а нарастване - в добивната индустрия - с 10.0%, и в преработващата индустрия - с 2.6%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при производството на лекарствени субстанции и артикули - с 25.6%, както и производството на съществени метали - с 14.1%, производството, некласифицирано другаде - с 10.9%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 10.8%.

Намаление е записано при: производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 16.8%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 8.9%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - със 7.2%.

Годишни промени

На годишна база нарастване на промишленото произвеждане, изчислено от календарно изгладените данни, е регистрирано в преработващата индустрия - с 10.8%, и в добивната индустрия - с 1.8%, а спад - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28.6%.

Съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството на питиета - с 44.7%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 30.7%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 28.2%, производството на транспортни средства, без коли - с 27.8%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 22.2%.

Спад е регистриран при: производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 18.2%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 11.6%, обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 11.0%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - със 7.7%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 6.5%, производството на произведения от каучук и пластмаси и производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - по 6.2%.

Строителство

През декември 2022 година показателят на продукцията в бранш " Строителство " е с 1.6% под нивото от предходния месец. Данните са предварителни и сезонно изгладени. Календарно изгладените данни демонстрират понижение от 4.3% на строителната продукция през декември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР