Индексът на икономическата активност, изчисляван от Министерството на финансите, се

...
Индексът на икономическата активност, изчисляван от Министерството на финансите, се
Коментари Харесай

Индексът на икономическата активност достигна най-ниското си ниво от 2009 г. насам

Индексът на икономическата интензивност, изчисляван от Министерството на финансите, се е намалил до -1,46 към края на второто тримесечие и до -2,4 към края на третото тримесечие, оповестиха от ведомството. Стойността му се утежнява още повече спрямо края на първото тримесечие на тази година, когато той беше -0,43.

Това е най-ниската стойност на този индикатор за последните 11 години. За съпоставяне исторически най-ниската стойност на знака беше записана през 2009 година по време на световната финансова рецесия, когато той беше съвсем -3.

Индексът ИИА на икономическата интензивност се базира на 15 макроикономически променливи, измерващи промените както във вътрешната, по този начин и във външната среда. Някои от тях са дълготрайни, а други циклични – с което се получава осреднен резултат. Сред променливите са доходи от Данък добавена стойност, натоварване на индустриалните мощности, строителна продукция, междинна цена на петрола и други.

Оценката за ИИА през третото тримесечие на 2020 година демонстрира задълбочаване на спада, в резултат на утежняване на всички включени променливи. Различната динамичността на Брутният вътрешен продукт и ИИА през третото тримесечие по отношение на предходното (за разлика от ИИА, оценката за Брутният вътрешен продукт се подобрява) се дължи на значителното отклоняване на Брутният вътрешен продукт от междинната през второто тримесечие, което не беше напълно отразено в ИИА. През третото тримесечие, когато наличните данни обгръщат повече информация за въздействието на пандемията върху икономическата интензивност, ИИА ще продължи да понижава и да се отдалечава от междинната си стойност, която за интервала от 2015 година до края на 2019 година се колебаееше сред -0,5 и 0,5.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР