Имунологът проф. Андрей Чорбанов от БАН показа прототипа на българска

...
Имунологът проф. Андрей Чорбанов от БАН показа прототипа на българска
Коментари Харесай

Показаха българската COVID ваксина. Кой ще я произвежда?

Имунологът проф. Андрей Чорбанов от Българска академия на науките сподели прототипа на българска ваксина против коронавирусна зараза.

" Ако всичко е сполучливо имунизацията другояче може да излезе скоро ", сподели професорът пред Нова телевизия. По думите му следва българската ваксина да бъде тествана и върху хора, само че от Българска академия на науките не могат да създадат това. Затова в този момент се търси компания реализатор, която да тества и вероятно имунизацията. „ Възможно в най-скоро се надявам една имаме на пазара осъществен български артикул под формата на ваксина”, разяснява имунологът.

Проф. Чорбанов сподели единствено, че към този момент има интерес от компании отвън България и отвън ЕС- подготвени да влагат. Той посочи единствено, е едната е от Близкия изток, а другата от по-далечния изток. „ Ако България беше решила да се възползва, ние бяхме решили да го подарим на страната, в случай че български компания ги произвежда”, разяснява проф. Чорбанов.
свързани новини28074на 17.03.202133132на 04.11.2020
От Министерство на здравеопазването не дали отговор дали може страната ни и „ Булбио” да поеме подобен ангажимент. Според проф. Пенка Петрова от Българска академия на науките обаче очевидно няма доверие в качеството на този теоретичен артикул. По думите й даже след тестването продуктът в случай че се окаже сполучлив, той може да се окаже безценен.

Илиян Манойлев от екипа учени, създали имунизацията изясни, че до момента действително е предходна по-дългата научна част и остава по-кратката, само че по- основна част.

Ваксината не е нито векторна, нито РНК. Единият от разновидностите е даже да се впръсква, вместо да се инжектира. „ В случая с ковид инфекцията навлиза през дихателните пътища. Ако ние успеем да подготвим дихателните пътища, ще е доста евентуално вируса да не влезе”, изясни Манойлев.
свързани новини19699на 28.10.2020
Цел на учените е да създадат имунизацията универсална и да работи и против други вируси.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР